Arbeidsmarkt trekt aan, flexibel werken in de lift

Arbeidsmarkt trekt aanDe arbeidsmarkt trekt aan. Het CBS meldt dat de arbeidsmarkt verder aantrekt. Ook het derde kwartaal liet dat duidelijk zien. Er waren meer banen, meer vacatures en meer werkenden. Voor elke vacature waren er twee mensen zonder werk. Het aantal banen nam toe met ruim vijftigduizend. Vooral flexibele banen zijn populair.

Arbeidsmarkt trekt aan: meer vacatures

Het aantal openstaande vacatures nam in het derde kwartaal toe. De stijging was iets minder dan in de kwartalen ervoor, maar de groei zet door. Dat is goed nieuws voor werkzoekenden. Er is meer te kiezen en we kunnen kritischer zijn over waar we ons geld willen verdienen. Ook de kans op een vaste baan neemt licht toe. Maar veel bedrijven maken nog graag gebruik van flexibele contracten.

Groei per branche verschilt

Als je kijkt naar de groei per branche, zie je dat er over het geheel genomen meer vacatures zijn, maar de belangrijkste groei wordt veroorzaakt door een toename in vacatures in de uitzendbranche. Dit is niet verder gespecificeerd naar branches waar de werknemers daadwerkelijk aan het werk gaan. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie groeide dit jaar met bijna honderdduizend. Het aantal zzp’ers nam toe ook toe met bijna dertigduizend. Wat opvalt is dat niet alle sectoren een groei in vacatures laten zien. Van IT vacatures bijvoorbeeld, waren er het afgelopen kwartaal wat minder dan de kwartalen ervoor.

Minder werklozen

Het aantal werklozen daalde met vijfentwintigduizend ten opzichte van het tweede kwartaal. Er is nog 1,3 miljoen aan onbenut arbeidspotentieel. Daarvan is slechts een deel daadwerkelijk op zoek naar werk. Er zijn nog steeds veel gezinnen die het met een enkel inkomen ook wel redden.

Flexibel werken? Goede werknemers!

Vlak voor de crisis deed het CBS op mijn verzoek een kwalitatief onderzoek naar de motivatie van mensen die niet direct op zoek zijn naar werk. Het vermoeden bestond dat in de groep veel vrouwen met een gezin zouden zitten. Ik stelde kwalitatief onderzoek voor, omdat je uit cijfers niet altijd alle informatie kunt halen. Het bleek dat vooral vrouwen met een hogere opleiding wel willen werken, maar dan graag in deeltijd of flexibel vanuit huis. In gezinnen waar een partner al voldoende kan verdienen om rond te komen, accepteert de tweede partner vaker een parttime baan of werkt zelfs een periode helemaal niet in loondienst. Door werk op een flexibele manier aan te bieden – ook in fulltime functies, waarbij bijvoorbeeld een deel van de tijd thuis gewerkt kan worden, kunnen werkgevers toch gebruik maken van deze doelgroep met een hogere opleiding en werkervaring. Via onze 9tot3-vacaturebank vind je juist deze doelgroep eenvoudig en voordelig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.