Arbeidsvoorwaarden opstellen voor een nieuwe werknemer

ArbeidsvoorwaardenEindelijk een goede werknemer gevonden voor een vacature? Je bent er samen over uit wanneer de nieuwe collega gaat beginnen en welke taken er liggen. Nu nog onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Je hebt als werkgever veel verantwoordelijkheden voor je werknemers, dus het is goed alles netjes en helder vast te leggen. Duidelijk voor jezelf en voor de ander. Zeker als het de eerste werknemer is, komt er een hoop bij kijken. Waar moet je allemaal aan denken?

Verzekeren en pensioen

Arbeidsvoorwaarden worden op het moment van indiensttreding besproken en opgesteld. Vaak maak je een standaard, waar je zelf aan denkt. Maar elke sollicitant kan andere eisen of verzoeken hebben. Afhankelijk van de situatie en wat ze gewend zijn. Als je voor het eerst iemand in dienst neemt, denk dan ook aan verzekeringen tegen ziekte, verzuim en letselschade. En hoe draag je bij aan het pensioen van de werknemer?

Salaris en bonussen

Zeker als de werknemer een commerciële functie gaat bekleden, zal er sprake zijn van bonussen bij succes. Daar moet je goed over nadenken. Bij een lager salaris, ben je meer procent van je omzet kwijt zodra het echt goed gaat met de verkoop. Bij een hoger salaris neem je meer risico op kosten, die wellicht niet terugverdiend zullen worden. Maar ook bij andere functies kun je werken met een bonus. Het is dan wel belangrijk dat je in de bedrijfsprocessen metingen kunt doen om te zien welke resultaten behaald zijn door de inzet van welke medewerkers. Zo deel je alleen bonussen uit als er werkelijk meer winst is behaald. Zeker als je bedrijf groeit is het daarom belangrijk winst niet te verwarren met omzet. Want met de omzet groeien ook de kosten.

Vakantiegeld en dertiende maand

Bijna alle bedrijven reserveren vakantiegeld voor hun medewerkers. Deze wordt voor de zomer uitgekeerd en is ongeveer gelijk aan een maandsalaris. Bijna twintig procent van de werkgevers geeft ook een dertiende maand cadeau aan het einde van het jaar. Deze komt samen met winstdeling, gratificaties en bonussen het meeste voor in de onderhandelingen met nieuwe werknemers.

Flexibele werktijden belangrijk bij arbeidsvoorwaarden

Bij de meeste werkgevers is het werken met flexibele werktijden al ingevoerd. Vaak betekent dit dat je in de ochtend een paar uur eerder kunt beginnen en ‘s middags eerder weg kunt. Door de spreiding van werktijden kunnen werknemers filetijd besparen. En soms betekenen flexibele werktijden dat er in een week een minimaal aantal uren gewerkt moet worden, maar dat het niet uitmaakt op welke dag, uur of zelfs op welke plek dat werk gedaan wordt.

Een thuiswerkdag is voor veel medewerkers een uitkomst in een druk gezinsleven. Vaak blijkt dat eigen verantwoordelijkheid en extra vrijheid hand in hand gaan met extra motivatie en zelfstandiger werken. Zeker als je het salaris voor een deel verbindt aan de resultaten. Als je jouw bedrijf zo inricht dat dit ook praktisch goed mogelijk is, maak je een goede kans ook de beste medewerkers te vinden. Want vrijheid in werk is een hoog goed tegenwoordig.

Werkweken en vakantiedagen

Het aantal uren dat gewerkt wordt in een week is ook belangrijk om mee te nemen in de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Gaat de werknemer voltijds aan de slag? Of deeltijd? Hoeveel dagen en welke dagen worden dat dan? Meer dan de helft van alle bedrijven hanteert een 40-urige werkweek, een derde een 38-urige werkweek en ruim tien procent een 36-urige werkweek. Dit heeft invloed op het salaris.

Medewerkers vinden vakantiedagen ook belangrijk. Bij een fulltime baan moet deze minimaal 20 zijn, maar gemiddeld geven werkgevers in Nederland bijna 25 dagen. Daarnaast heeft ruim de helft van de bedrijven een ATV/ADV-regeling met nog eens ruim 12 dagen. Verder kun je denken aan een verlofspaarregeling en een studieverlofregeling.

Vergoeden van kosten

Ook het vergoeden van kosten is een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Dat gaat tenslotte over harde euro’s. Bijna alle werkgevers vergoeden reiskosten van woon- werkverkeer. Wel stimuleren steeds meer bedrijven daarbij het gebruik van OV of carpoolen. Meer dan de helft vergoedt telefoonkosten en een pc voor thuiswerken. Bijna alle bedrijven bieden een studiekostenvergoeding en andere opleidingsmogelijkheden. Dit zijn overigens allemaal kosten die je af kunt trekken van de belasting.

Best veel om op te letten dus als je een nieuwe medewerker in dienst neemt. Zeg niet te snel teveel toe en luister goed naar de wensen van de werknemer, zodat je voorwaarden in kunt ruilen voor de dingen die deze persoon echt belangrijk vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.