Lichaamstaal telt bij je sollicitatiegesprek, hier kun je op letten!

LichaamstaalJe krijgt nooit een tweede kans om de eerste indruk te maken. Dat weten we nu wel. En die eerste indruk is heel moeilijk uit te wissen. Dat is ook een feit. Maar hoe maak je nu een positieve onvergetelijke indruk? Jouw lichaamstaal doet het meeste werk. En omdat deze bij de meeste mensen onbewust tot stand komt, is het goed daar wat aandacht aan te besteden. Natuurlijk wil je vooral jezelf zijn. En dat moet ook. Maar soms straalt onze lichaamstaal onbewust onderdanigheid of dominantie uit, terwijl we eigenlijk vooral een beetje zenuwachtig zijn. En dat is zonde.

Lichaamstaal belangrijk

Je hebt een sollicitatiegesprek en je ontmoet die persoon voor de eerste keer. Je wilt de baan heel graag hebben. Je hebt alle argumenten op een rij gezet, je goed verdiept in het bedrijf, je liet een visitekaartje drukken. Kortom je bent goed voorbereid. Je trekt gepaste kleding aan en je zorgt dat je op tijd bent voor het gesprek.

Er gaan zoveel dingen door je hoofd, dat je vaak niet bezig bent met je lichaamstaal. Je lichaam slingert als het ware achter je hoofd vol gedachten aan. Terwijl je lichaamstaal zeventig procent van jouw eerste indruk gaat bepalen. Dus het is tijd daar eens beter op te gaan letten. Want als we ons onzeker of zenuwachtig voelen, kunnen we de schouders laten hangen of bijvoorbeeld een slappe hand geven. En dat is niet wat we willen.

Een zelfverzekerde, vriendelijke handdruk

Als je binnenkomt bij een sollicitatiegesprek geef je de aanwezigen een hand. Dat is niet alleen netjes, je maakt daarmee ook bewust ‘contact’ met je gesprekspartner. Als je zit te wachten in de hal, sta je eerst op om vervolgens iemand de hand te schudden. Steek je hand recht vooruit en zorg dat je een gepaste afstand hebt tot je gesprekspartner. Niet te dichtbij, maar ook zeker niet te ver weg gaan staan.

Je kijkt die persoon ook altijd even aan als je de hand schudt. Jouw lichaamstaal is bij een handdruk luid aan het woord. Deze mag vooral zelfverzekerd en vriendelijk zijn. Kijk in dit filmpje hoe je dat kunt doen. En zorg altijd dat je vriendelijk lacht, ook als de ander dat niet doet. Een glimlach doet wonderen. Ook in een sollicitatiegesprek. Het breekt het ijs en helpt je positieve gevoelens over te brengen.

Zenuwen de baas? Maak het gesprek gelijkwaardig

Dus nu heb je een verzorgd uiterlijk, je bent inhoudelijk goed voorbereid, je liet naamkaartjes drukken, je glimlacht en je geeft een perfecte handdruk. Je gaat zitten op de plek waar je voor uitgenodigd wordt. Je houdt je benen netjes naast elkaar en je zit aandachtig rechtop en zoveel mogelijk ontspannen. Met een open blik en aandacht luister je naar wat er komt.

Je geeft rustig antwoord en stelt ook vooral veel vragen. Mensen vertellen graag over zichzelf en hun bedrijf. En je maakt jezelf door te vragen minder kwetsbaar. Het geeft je ruimte om ook zelf te bedenken of deze baan en dit bedrijf echt passen bij jouw wensen. Dat is sowieso een belangrijke vraag die je jezelf stellen kunt voor een sollicitatiegesprek. Vind jij hen wel goed genoeg voor jou? Het brengt je weg bij de onzekerheid die je voelt als je beoordeeld wordt. Als je dat zelf ook actief doet, wordt het een gelijkwaardig gesprek. Je kunt daardoor zelfverzekerder overkomen. Dat zal ook een ontspanner lichaamstaal teweeg brengen. En dat komt de kans op succes alleen maar ten goede!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.