Nieuwe baan? Vier sollicitatietips waar je echt wat aan hebt

nieuwe baan

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Je zoekt waarschijnlijk online en je schrijft je in bij een aantal bureaus. Maar vergeet ook je eigen netwerk niet. Zoek het dichtbij huis. En heb je eenmaal een gesprek? Bereid je dan goed voor. Verdiep je in je gesprekspartner, lees genoeg over het bedrijf en stel de juiste vragen. Deze vier tips helpen je in de zoektocht naar een baan en met de voorbereiding op een gesprek.

Bezoek netwerkborrels en gebruik je eigen netwerk

Natuurlijk zoek je online naar vacatures. Maar er zijn meer mogelijkheden. Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, laat het dan iedereen in je directe omgeving ook weten. Zo zorg je ervoor dat zij met je meekijken. Misschien stuurt je tante je wel een vacaturetekst, waar je iets aan hebt. Bezoek ook lokale netwerkborrels. Stap uit je comfort zone en spreek vreemden aan op zo’n gelegenheid. Zorg dat je van tevoren weet wie er zijn, zodat je weet welke personen je spreken wilt. Trek iets aan waar je zowel comfortabel als zakelijk in bent. Business casual dus. Maak duidelijk waar je naar op zoek bent en wees vooral jezelf.

Sollicitatie door alleen maar een brief

Ben je op zoek naar een bijbaan en zie je erg op tegen een sollicitatiegesprek? Niet voor iedere baan hoef je een gesprek te voeren. Voor bijbaantjes komt het regelmatig voor dat je alleen een motivatiebrief en je CV hoeft aan te leveren. Ben je op zoek naar een bijbaan en ben je te zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek? Kijk dan eens naar de vacatures van EasyJobs. Bij dit bureau kun jij je gemakkelijk aanmelden voor verschillende bijbaantjes zónder zenuwslopend sollicitatiegesprek!

Bereid je voor op je sollicitatiegesprek

Heb je een mooie vacature gevonden en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Bereid je dan goed voor. Waar moet je op letten? Deze vier sollicitatietips gaan je helpen:

1. Lees de vacaturetekst goed door

Een bedrijf schrijft een vacaturetekst niet voor niks. Met de vacaturetekst willen ze de juiste mensen bereiken en prikkelen. Zorg er dus voor dat je goed weet wat er in de tekst staat en koppel dit aan jouw eigenschappen. Staat er in de vacaturetekst dat het bedrijf op zoek is naar iemand met analytisch vermogen? Ga dan bij jezelf na in hoeverre jij dit beheerst en zorg dat je hier een paar voorbeelden van kunt schetsen. Voorafgaand aan het gesprek weet je al zeker dat hier vragen over gaan komen. Zorg er dus voor dat je hier een concreet antwoord op hebt.


LEES OOK: Lichaamstaal telt sollicitatiegesprek! Hier kun op letten
EN Sollicitatiegesprek! Welke kleding trek je aan?


2. Heb jouw verhaal klaar

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat het bedrijf een goede indruk van jou krijgt. Zorg er dan ook voor dat jij jouw verhaal klaar hebt en weet wat je over jezelf wilt zeggen. Om hen ervan te overtuigen dat jij geschikt bent voor de baan. Schrijf het van te voren op voor jezelf en ga na of je alle relevante dingen in het verhaal hebt verwerkt. Laat het daarna lezen aan een vriend, vriendin of familielid om te vragen wat zij ervan vinden. Op deze manier heb je een goede basis die je tijdens het gesprek kan gebruiken.

3. Verdiep je in het bedrijf en stel vragen

Naast dat het bedrijf jou moet leren kennen, moet jij ook in het sollicitatiegesprek bepalen of dit een plek is waar jij wil werken. Verdiep je van te voren goed in het bedrijf door online te kijken wat erover het bedrijf te vinden is. Komen hierbij nog vragen in je op? Zorg er dan voor dat je deze tijdens de sollicitatie stelt. Zo krijg jijzelf de bevestiging of dit jouw bedrijf is of niet. En je gesprekspartners krijgen hierdoor een goede indruk van jou.

4. Maak connectie met je gesprekspartner

Natuurlijk is het belangrijk je te verdiepen in het bedrijf. Maar de mensen waar je mee gaat werken zijn eigenlijk nog belangrijker. Zoek meer informatie op over jouw gesprekspartners, zodat je weet wie je tegenover je krijgt. Toon ook interesse in die personen. Geef een stevige handdruk als je binnenkomt en kijk de ander recht in de ogen als je praat. Verdeel je aandacht als het meerdere personen zijn. En luister goed als zij praten. Aan de hand van de vragen kun je een goed beeld krijgen van wat zij belangrijk vinden. Stuur daarmee jouw eigen verhaal bij. Maar blijf wel eerlijk.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.