Autorijden met winters weer? Test je winterkennis!

autorijden met winters weerMet je collega naar een afspraak of met je gezin op bezoek bij familie aan de andere kant van het land: ook in de winter wil je veilig de weg op. Dan is het slim om nu je winterkennis over je auto te testen. Weet je bijvoorbeeld wat je autoverzekering vergoedt als je deze winter een flinke uitglijder met je auto maakt? Of als je een bevroren sneeuwbal op je dak krijgt? En moet je schade zelf betalen als je geen winterbanden onder je auto hebt? Independer zocht het voor je uit. Autorijden met winters weer kan dan weer mer een gerust gevoel!

Schade door een pittige storm- of hagelbui

Kom je in een storm- of hagelbui terecht en heb je autoschade? Als je een beperkt casco of volledig casco verzekering hebt, wordt dit vergoed door je autoverzekeraar. Het heeft geen gevolgen voor je premie of de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Soms betaal je wel een eigen risico voor het herstel van de schade. Bekijk op de polis van je autoverzekering of je de schade gedeeltelijk zelf moet betalen. Op dit blad zie je ook hoe hoog dit eigen risico precies is.

Autorijden met winters weer en uitglijden

Als je een WA autoverzekering hebt, dan wordt hagel- of stormschade aan je auto helaas niet vergoed. Alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt wordt vergoed, zoals een botsing na een uitglijder op een spiegelgladde weg. Maar alle schade bij autorijden met winters weer, is wel verzekerd met een all risk verzekering.

Een sterretje in je ruit? Laat hem repareren

Een bestaand sterretje dat doorscheurt door het winterse weer? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of allrisk autoverzekering en wordt vergoedt door je verzekeraar. Is het sterretje te groot om te repareren? Dan moet de ruit vervangen worden en betaal je hiervoor vaak een eigen risico. Wij adviseren daarom een sterretje te laten repareren voordat de winter aanbreekt. Andere autoschade door winters weer is alleen gedekt met een allrisk verzekering. Zoals slippen of botsen, of als je na een glijpartij in de kant terechtkomt. Claim je de schade? Dan val je wel terug in schadevrije jaren. Het is daarom soms slimmer om de autoschade zelf te betalen als je dat kunt.

Schade door een speelse sneeuwbal?

Gooit er iemand expres een harde sneeuwbal tegen je auto waardoor je schade hebt? Als je de schade claimt, zal je autoverzekeraar proberen de schade te verhalen bij de veroorzaker. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te gebruiken.

Wel of niet de weg op met code rood?

Bij heel slecht weer geeft het KNMI waarschuwingscode geel, oranje of rood af. Wordt in jouw regio code rood afgegeven? Dan raden wij aan om het advies van het KNMI op te volgen als je niet per se op pad moet. Als je bij een waarschuwingscode wel de weg op gaat, moet je natuurlijk voorzorgmaatregelen nemen. Denk aan het krabben van je ruit zodat je zicht niet belemmerd wordt. Het is ook goed om je rijstijl aan te passen en extra alert te zijn. Voer ook je lichten bij mist met minder dan 50 meter zicht.

Goed voorbereid en toch schade?

Ben je goed voorbereid en rijd je alert, maar krijg je toch te maken met schade? Als je autoverzekeraar bepaald dat er geen sprake is van roekeloos gedrag, zoals veel te hard over een gladde weg rijden, dan krijg je de schade vergoed. Met een beperkt of allrisk autoverzekering ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto en die van iemand anders. Met een WA-verzekering vergoedt je verzekeraar alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt. Autorijden met winters weer geeft wat meer risico op uitglijders, dus bedenk goed hoe je je wilt verzekeren.

Moet ik winterbanden kopen?

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, dat betekent dat je autoverzekering ook geldt als je deze winter zonder winterbanden rijdt. De Rijksoverheid moedigt het gebruik van winterbanden wel aan, omdat het met winters weer een stuk veiliger is. Ga je op skivakantie naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland of Italië? Dan is het goed om van tevoren de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per vakantieland te checken. Als je schade rijdt in een land waar winterbanden verplicht zijn, dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld en je schade niet (helemaal) vergoed krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.