Hoe richt je een werkplek ergonomisch in?

Hoe richt je een werkplek ergonomisch in?

Hoe richt je een werkplek ergonomisch is
Een slechte werkhouding, zoals op deze foto, kan klachten aan nek, schouders en rug veroorzaken.

Wanneer je voor een baas werkt op een kantoor, moet de werkgever jou voorzien van de juiste werkomstandigheden in het kader van je gezondheid. Dat betekent bijvoorbeeld een ergonomisch ingerichte werkplek. Of in ieder geval een werkplek die jij kunt afstellen op een manier waarop jij kunt werken zonder je lichaam al te veel te belasten. Werk je thuis achter de computer, dan draag je hier ook zelf verantwoordelijkheid voor. Hoe richt je een werkplek ergonomisch in? Zodat je minder snel vermoeid raakt en minder snel lichamelijke klachten oploopt?

Ergonomische bureaustoel

Eén potentieel probleem bij zittend werk is rugpijn. De juiste werkhouding kan dit voorkomen of op z’n minst minimaliseren. Daarvoor heb je wel een bureaustoel nodig die afgesteld kan worden op jouw lichaam, zodat je in staat gesteld wordt om in een gezonde houding je werk te doen. Hiervoor bestaan er ergonomische bureaustoelen. Deze zijn verstelbaar, zodat je de juiste houding voor je benen en knieën -in een hoek van 90 graden- kunt bereiken en voorzien van een goede rugsteun.

In hoogte verstelbaar bureau

Het is niet de bedoeling dat je jouw bureaustoel afstelt op de hoogte van je bureau, maar juist op jouw eigen lichaam. Dat betekent dat de hoogte die jouw bureau moet hebben ook niet vrijblijvend is, wil je op een ergonomisch verantwoorde manier kunnen werken. Je hebt dus een bureau nodig dat in hoogte verstelbaar is. Ben je 1.50 meter lang, dan moet het bureaublad op 62 centimeter hoogte afgesteld staan; ben je 2.00 meter lang, dan is het 82 centimeter. Dat verschil is dus aanzienlijk. Idealiter ga je voor een bureau dat je ook de mogelijkheid biedt om staand te werken, zodat je kunt afwisselen tussen zitten en staan.

Juist hoogte voor het computerscherm

Hoe richt je een werkplek ergonomisch in als het gaat om je computerscherm? Om nekklachten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je computerscherm zich op de juiste hoogte bevindt. Daarvoor heb je dus ten eerste een verstelbaar bureau nodig. Staat die op de juiste hoogte afgesteld, dan moet je ervoor zorgen dat de bovenrand van je beeldscherm zich op ooghoogte bevindt. Anders houd je je nek gebogen tijdens het werken en dat veroorzaakt nekklachten.

Juiste afstand van computerscherm

Ook je ogen hebben het zwaar als je de hele dag achter een computerscherm zit te werken. Om de belasting te beperken, helpt het als de monitor op de juiste afstand van jouw ogen staat. De juiste afstand bedraagt een volledige armlengte. Probeer het maar eens uit. Als het goed is, merk je dat je hierdoor minder snel vermoeid raakt en je ook minder snel je concentratie verliest.


LEES OOK: Goedkope thuiswerkplek voor flexwerkers en ondernemers
EN Inspirerende werkplek voor thuiswerkers


De juiste verlichting

Alleen de juiste afstand tussen je gezicht en je scherm is niet voldoende om je ogen te ontzien. De juiste verlichting speelt daarin ook een belangrijke rol. Vooral te veel licht kan een probleem zijn. Helemaal als dit licht ook nog zorgt voor weerspiegelingen op het beeldscherm. Je ogen moeten dan heel hard focussen om het beeldscherm goed te kunnen aflezen. Zorg dus dat er geen daglicht of lamp op je beeldscherm schijnt en dat je zelf ook niet recht tegen het licht in kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.