Wat zijn populaire flexbanen?

flexbanen
Zelfstandige stylistes, beauty bloggers en fotografen worden tot de flexwerkers gerekend

Flexibel werken is populairder dan ooit. Het betekent dat je jouw werktijden flexibel en onafhankelijk van tijd en plaats -in kunt delen in overleg met je werkgever. Flexwerken, echter, houdt in dat iemand werkt zonder vast contract. Vaak werken de flexwerkers ook zonder vaste werktijden of werklocaties. Deze twee termen zijn soms verwarrend en worden door elkaar gebruikt. Het percentage flexbanen, dus mensen zonder vast contract, in Nederland is inmiddels gestegen naar 26 procent, ten opzichte van 22 procent vóór het begin van de coronacrisis. Dat is een grote stijging binnen een relatief korte periode. Binnen welke branches is het aandeel flexbanen het hoogst? 9tot3.nl zocht het voor je uit, op basis van CBS-data.

Definitie flexwerken vs flexibel werken

Even voor de duidelijkheid. De termen flexwerken en flexibel werken kunnen verwarrend zijn. Want ook al klinkt het bijna gelijk, er is een groot verschil. Een flexwerker heeft geen vast contract. Iemand die flexibel werken uitvoert, doet dat vaak gewoon in loondienst.

Flexibel werken voor je werkgever

Zoals ik zei worden flexibel werken en flexwerken wel eens verward. En dat is logisch. Flexibele banen en flexbanen klinken ook als hetzelfde ding, maar zijn het niet. Met flexibele banen, waarin flexibel werken toegestaan is, werk je op tijden, die jou het beste uitkomen. Maar wel op vaste basis voor een werkgever. Het is waar 9tot3 vacaturebank zich al jaren hard voor maakt. Werken op de momenten dat het jou uitkomt en afgerekend worden op resultaat. En niet op het aantal uren dat je op kantoor doorbrengt. Dat wil niet zeggen dat je geen vast contract zou kunnen hebben. Integendeel. Je hebt juist een werkgever, die jou die vrijheid geeft.

Flexwerken: is werken zonder vast contract

De definitie van Flexwerken houdt in dat iemand werkt zonder vast contract. Vaak werken de flexwerkers ook zonder vaste werktijden of werklocaties. Onder deze groep vallen ook ZZP’ers en freelancers. Zij bieden vanuit hun eigen onderneming werk aan hun opdrachtgevers. Maar ook seizoenswerk en banen met nul-uren contracten, zoals veel in de horeca voorkomt, vallen onder de flexbanen. De lijst van beroepen in dit artikel gaat dus over deze mensen. Die tijdelijk werk verzetten, al dan niet vanuit een eigen onderneming.

Flexbanen zonder vast contract, wie zijn het?

Dit is de lijst van flexwerkers, met flexbanen, die in Nederland het meeste voorkomen. Ze werken als zelfstandige of binnen tijdelijke contracten voor hun opdrachtgevers. Ze hebben weinig zekerheid en de overheid maakt zich regelmatig zorgen om deze groep. Ook omdat ze vaak weinig reserves hebben voor de momenten dat ze even geen werk hebben.

1. Kunstenaars en artiesten

Beeldend kunstenaars, uitvoerend kunstenaars en andere creatieve artiesten hebben verhoudingsgewijs het vaakst een flexibele arbeidsrelatie. Zij doen dit vrijwel altijd als ZZP’er, en niet in loondienst.

2. Copywriters, auteurs en taalkundigen

Ook tekstschrijvers, auteurs van boeken en andere woordkunstenaars zullen zich op hun cv relatief vaak omschrijven als flexwerker.

3. Keukenhulpen

Afwassen en opruimen, maar ook het meehelpen bij het bereiden van gerechten in een restaurant of andere eetgelegenheid, gebeurt vaak op basis van nul uren contracten.

4. Veetelers

Een veeteler met flexibel contract ligt misschien wat minder voor de hand. Toch werkt ruim 70% van de veetelers zonder vast contract. Daarbij kun je denken aan de boeren zelf en ook de hulp die zijn daarbij inhuren.

5. Vuilnisophalers en dagbladbezorgers

Eigenlijk vreemd dat deze twee beroepen gecombineerd worden in de CBS-databank. Minder vreemd is het feit dat de dagbladbezorgers hun werk op flexibele basis doen. Dit zijn vaak scholieren, die dit werk als bijbaan hebben. Het is best wonderlijk dat ook de vuilnisophalers niet kunnen rekenen op een vast contract.

6. Fotografen en interieurontwerpers

Deze beroepscombinatie werkt vaak op zelfstandige basis. Ruim 80% van de fotografen en interieurontwerpers werkt als ZZP’er of freelancer.

7. Kassamedewerkers

Bij kassamedewerkers is dit juist net andersom: hier is meer dan 90% van de flexwerkers in loondienst. En dan dus niet op vaste basis, maar in een nul-uren contract. Geen wonder dat er vaak om kassamedewerkers wordt gevraagd in vacaturebanken.

8. Kappers en schoonheidsspecialisten

Ook in de beauty branche wordt vaak gebruik gemaakt van flexwerkers. Kappers en schoonheidsspecialisten behoren zelfs tot de beroepen die het vaakst als flexwerker actief zijn.

Tot zover het overzicht van flexwerkers, die zonder vast contract hun geld bij elkaar verdienen. Om deze groep maakt de overheid zich regelmatig zorgen. Het zijn mensen zonder de zekerheid van een vast contract. Deze groep heeft vaak ook weinig reserves. Waardoor het vaker financieel mis kan gaan.

Flexibele banen en flexibel werken

Met flexibel werken heb je dus veel meer zekerheid dan wanneer je flexwerker bent. Vacaturebanken hebben steeds vaker flexibele banen. Je kunt dan in een vast contract je werktijden en werkplek flexibel indelen, in overleg met je werkgever. In deze functies, zoals financieel medewerker, marketing manager of sales rep, heb je de voordelen van een vast contract én de flexibele werktijden om werk en privé in balans te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.