Re-integratie na ziekte bij je werkgever. Tips voor succes!

Terugkeren op de werkvloer

Tijdens je loopbaan kan er veel gebeuren. Bijna niemand doorloopt een carrière zonder verrassende wendingen. Of bijzonder lastige periodes, waarin het werk zwaarder valt. Soms word je zelfs ziek en moet je er een tijd tussen uit. Denk aan een echte burn-out, die ook fysieke klachten met zich meebrengt of een andere ernstige ziekte. Dan stort je wereld in. En werken kan gewoon een langere tijd niet. De eerste zorg is beter worden. En jouw werkgever heeft daar een financieel vangnet voor. Maar hoe kom je na lange tijd weer terug op de werkvloer? Re-integratie na ziekte is niet altijd makkelijk. Is jouw plek nog vrij? Kun je jouw uren langzaam opbouwen? En is er voldoende begrip bij je werkgever en jouw collega’s? Deze tips kunnen je helpen om succesvol terug te keren op de werkvloer.

1. Re-integratie na ziekte: kweek conditie voor je begint

Als je eenmaal terug keert op de werkvloer, worden er vanzelf weer dingen van je verwacht. Zeker als je overspannen was of met burn-out klachten thuis hebt gezeten, kan dat veel druk op je leggen. Het is daarom belangrijk dat je eerst thuis meer taken gaat doen die lijken op werk, voordat je daadwerkelijk weer gaat werken. Die taken, zoals administratie of het schrijven van e-mails, zijn een goede test. Wat lukt er wel en wat vind je nog moeilijk? Voel je je goed als je dingen doet? Of valt het je nog zwaar? Ontdek zo of je weer langzaam aan de slag kunt.

2. Vraag hulp als je weer integreert op de werkvloer

re-integratie na ziekte

Sommige werkgevers en collega’s zijn medelevend en begripvol. Anderen zullen minder rekening met jou houden. Dat is vaak ook afhankelijk van de werkdruk. Zorg ervoor dat je een coach in de arm neemt om het proces in goede banen te leiden. Zoek in de buurt waar je werkt bijvoorbeeld op coach Amsterdam om een goede coach te vinden.

Een re-integratie coach weet heel goed hoe je dit het beste kan aanpakken. En hoe je jouw werkzaamheden het beste weer kan opbouwen. Zoek op ‘re-integratie Amsterdam’ of in andere regio’s om de beste coach te vinden. Het is fijn om iemand te hebben waar je mee kunt praten. Iemand die vinger aan de pols houdt hoe het met jou gaat. En ook iemand die de communicatie met jouw werkgever deels op zich neemt.

3. Bouw je uren langzaam weer op en neem je rust

Besef dat je niet direct de volle honderd procent gelijk weer hoeft te geven op het werk. Als je gelijk in de sneltrein springt is de kans veel te groot dat het weer mis gaat. Zeker als je overspannen was of een burn-out had, is jouw re-integratie onderdeel van je herstel. Het zal immers anders moeten in de toekomst. Ook als je na een andere ernstige ziekte weer terug komt, zal het lang duren voor je weer op je oude energie niveau zit. Dus begin vooral met kleine stapjes en bouw je uren langzaam op. Zorg dat je voldoende rust neemt om telkens volledig te herstellen van de uren die je gewerkt hebt.

4. Ga niet te snel weer aan de slag

Re-integratie na ziekte gebeurt veel te vaak te snel. Ga je te snel weer aan de slag? Dan is de kans te groot dat je opnieuw uitvalt. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. En ook voor je werkgever en collega’s is dat minder fijn. Zorg dus dat je zeker weet dat je bijvoorbeeld elke week vier uur kunt werken. Verspreid over twee dagen. Communiceer dat duidelijk, zodat ze op het werk weten waar ze aan toe zijn. Dan is de kans het grootst dat jij het volhoudt. En ook dat je begrip krijgt van je omgeving. Bekijk twee weken hoe dat gaat en plak er dan eens ergens een uurtje bij. Geduld met jezelf is nog de moeilijkste en belangrijkste opgave waar je voor staat. Zodra je voelt dat je steeds een beetje meer aankunt, krijg je ook steeds meer vertrouwen in jezelf.


LEES OOK: Zitten en staan tijdens het werk blijf in beweging
EN Slechte concentratie op je werk? Zo krijg je meer rust in je hoofd!


5. Houd de eerste weken het werk simpel

Terugkeren op de werkvloer na een lange tijd is lastig. Schrik niet van de vele e-mails en het  werk dat je ‘in zou moeten halen’. Je bent een mens en je hoeft echt niet het onmogelijke te presteren. Het is belangrijk dat je samen met je werkgever een plan maakt waarin duidelijk wordt hoe je op een rustige manier weer aan de slag kunt gaan. Zorg ervoor dat in de eerste weken een collega je mails blijft wegwerken. Zodat jij echt langzaam op kunt starten, zonder dat er dingen fout gaan. Begin met simpele taken zonder tijdsdruk. Net als het stapsgewijs uitbouwen van je uren, is het belangrijk dat je de intensiteit en de aard van je taken stapsgewijs opbouwt. Pas wanneer je volledig hersteld bent, ga je weer complexe taken uitvoeren met een deadline.

6. Verander jouw manier van werken voorgoed

De kans is aanwezig dat jouw energie nooit meer wordt als vroeger. Aangenomen dat je een burn-out had of een andere ernstige ziekte. Jouw tempo van werken moet dan omlaag. Niet voor even, maar voor altijd. Leer jezelf aan om rustig en ontspannen te werken. Doe één ding tegelijk. En let op dat je de hele dag goed en rustig blijft ademen. Maak ook altijd gebruik van je pauzes. Die zijn er niet voor niets. Vermijd vergaderen in grote groepen zoveel mogelijk. Die kosten veel energie. Gaandeweg zul je een nieuwe manier van werken vinden. Een manier waarop je net zo goed van grote waarde kunt zijn en blijven voor jouw werkgever. Re-integratie na ziekte is niet makkelijk. Maar het is zeker niet onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.