Waar moeten sanitaire ruimtes op kantoor aan voldoen?

Waar moeten sanitaire ruimtes op kantoor aan voldoen

Sanitaire ruimtes*

Sanitaire ruimtes, zoals toiletten en wasruimten, zijn niet het eerste waar je aan denkt als je jouw nieuwe kantoor in mag gaan richten. Maar ook al lijkt het een bijzaak als je jouw bedrijfsruimte inricht, ze zijn toch van groot belang. Zeker als je van plan bent om personeel aan te nemen. En ook voor bezoekers laat je een goede indruk achter als je de toiletten goed op orde hebt. Het is onderdeel van de uitstraling van jouw bedrijf. Voor de gezondheid van alle gebruikers is het belangrijk om de hygiëne in acht te nemen.  

Hygiëne is belangrijk

Voor je medewerkers en je bezoekers is een goede hygiëne belangrijker dan ooit. Richt de sanitaire ruimtes daarom zo in dat ze goed schoon te houden zijn. Denk daarbij aan zoveel mogelijk gladde oppervlakken, met weinig hoeken en gaten. Je kan zelfs ziekteverzuim tegengaan met een goede hygiëne. Als je dat bedenkt, levert het je dus zelfs geld op als je de toiletten goed schoon houdt. Des de meer reden om er voldoende aandacht aan te besteden.

Hoeveel en welke sanitaire voorzieningen heb je nodig?

Maak een goed plan voordat je begint met verbouwen. Hoeveel mensen moeten gebruik gaan maken van jouw kantoor? En dus ook van de sanitaire ruimtes? En hoe vaak? Maak genoeg toiletten, wasbakken en kranen zodat niemand in de rij hoeft te staan tijdens een werkdag. Zo beperk je de tijd, die mensen verliezen aan hun werk. Denk ook aan genoeg handdoek automaten en zeepdispensers. Geef alles een vaste plek en zorg ervoor dat mensen elkaar niet in de weg hoeven lopen.

In de Arbowet staat niet duidelijk hoeveel toiletten je minimaal moet hebben in een kantoor. Richtlijn is wel dat je per 15 medewerkers een toilet en een wastafel moet hebben.

Preventief onderhoud aan toiletten

Niets zo vervelend als een verstopt toillet. Naast het feit dat deze niet meer gebruikt kan worden, geeft het ook veel troep. Zoek altijd een professioneel riool ontstoppingsbedrijf in de buurt, die je met enige regelmaat inspectie laat doen. Want voorkomen is beter dan genezen. Naast directe ontstoppingsdiensten geven professionals vaak waardevolle tips over hoe je verstoppingen in de toekomst kunt vermijden. Dit kan variëren van advies over wat wel en niet door de afvoer gespoeld mag worden, tot aanbevelingen voor regelmatige reiniging van uw rioleringssysteem.

Het belang van professionele hulp

Het inschakelen van een professioneel ontstoppingsbedrijf is niet alleen een kwestie van het oplossen van een bestaand probleem. Het gaat ook om het beschermen van uw kantoorpand tegen mogelijke schade, die kan voortkomen uit onbehandelde of onjuist behandelde verstoppingen. Een expert kan vaak problemen identificeren voordat ze ernstig worden, wat kostbare reparaties en veel overlast kan voorkomen.

Dames- en herentoiletten apart?

Je ziet steeds meer gender neutrale toiletten, maar dat is nog niet overal helemaal ingeburgerd. Het is ook niet altijd handig. Een damestoilet is vaak immers anders ingericht dan een herentoilet. Denk aan de urinoirs voor mannen. Zij hebben misschien liever geen vrouwen in die ruimte. En in een damestoilet willen vrouwen in de spiegel kunnen kijken. En hun dameshygiëne artikelen weg kunnen gooien. Inlegkruisjes en tampons zijn restafval, deze mag je niet door het toilet spoelen. Stevige geurvrije afvalbakken zijn dus noodzakelijk.

Algemene tips voor nette toiletten

Om ervoor te zorgen dat iedereen in het toilet zich netjes gedraagt, kan je aanwijzingen ophangen. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan wat wel en niet door het toilet gespoeld mag worden. Zo voorkom je verstoppingen. Heb je verschillende afvalboxen? Geef dan duidelijk aan welke waarvoor bedoeld is. Zorg ook altijd voor genoeg toiletpapier. En vul zeep en handdoeken op tijd aan. Een lijst waarop te zien is wanneer de sanitaire ruimtes voor het laatst zijn schoongemaakt is ook een goed idee. Natuurlijk wil je dat ook vaak genoeg doen. Als gebruikers zien dat het schoon is, houden ze ook graag zo!

Foto door Tim Mossholder via Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.