Detachering, wat zijn de voordelen voor werknemers?

Werken op projectbasis met de zekerheid van een vast contract

detachering

Bij detachering ‘leent’ een bedrijf professionals van een detacheringsbureau voor korte of langere tijd. De gedetacheerde is in dienst bij het detacheringsbureau, maar werkt op locatie van de opdrachtgever. Het bureau neemt de professionals in vaste dienst en zorgt ervoor dat de gedetacheerde zoveel mogelijk bij klanten aan het werk is. Het risico voor de werknemers in loondienst ligt dus bij het bureau. De opdrachtgever, waar de gedetacheerd aan het werk is, draagt geen risico en betaalt daarom meer per uur. De klussen zijn altijd van tijdelijke aard, maar kunnen wel langere tijd duren. Vooral op het gebied van human resources, finance, marketing en ICT is detachering heel gewoon.

Vast contract en toch flexibel werken

Je kunt als werknemer een vast dienstverband aangaan met het detacheringsbureau. Het bureau werft opdrachten van tijdelijke aard en werft aan de andere kant met vacatures nieuwe professionals. Als het werk past bij jouw expertise, word je uitgeleend aan de opdrachtgever. Zelf heb je alle voordelen van een vast contract, zoals zekerheid over een maandelijks inkomen en verzekering bij ziekte. Maar inhoudelijk ben je heel flexibel. Je zit niet vast aan een opdrachtgever en kunt op projectbasis werken. Is de ene klus klaar, dan is de volgende alweer voor je geregeld. Je werk is daardoor veelzijdig. Je komt bij allerlei verschillende bedrijven terecht en doet brede ervaring op. Het helpt je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en ook vakinhoudelijk doe je veel verschillende ervaringen op. Het is afwisselend, uitdagend en het staat goed op je CV.

Flexibel je carrière bepalen

De meeste detacheringsbureaus zorgen goed voor hun werknemers. Zij zijn er zelf bij gebaat om leuke nieuwe opdrachten te werven en hun personeel te laten groeien. Daarom bieden zij ook vaak opleiding aan hun professionals. Want hoe beter deze presteren, hoe meer opdrachtgevers tevreden zullen zijn. Als je goed bent in je werk, kun je in overleg met het bureau de aard van jouw werkzaamheden ook een beetje sturen. Je kunt telkens nieuwe uitdagingen zoeken en zo telkens doorgroeien in je werk. Dat gaat veel sneller dan wanneer je op een vaste plek in loondienst zou zitten. Dat is een van de belangrijkste voordelen van detacheren voor werknemers.

Voordelen detachering ten opzichte van ZZP-er

Als je als ZZP-er aan de slag gaat kun je jezelf ook aan verschillende opdrachtgevers uitlenen. Je kunt dan per uur een hoger tarief vragen. Er zit immers geen marge van een detacheringsbureau tussen. Als je netwerk groot genoeg is en acquisitie je goed ligt, is dat zeker de overweging waard. Aan het einde van een opdracht stopt echter wel de geldstroom. Je moet als ZZP-er dan zelf weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. In dienst van een detacheringsbureau werk je op dezelfde manier. Je inkomsten zijn dan lager, maar gegarandeerd elke maand gelijk. Ook als er even geen werk voor je is of als je een weekje ziek bent. Je zou daar een rekensommetje van kunnen maken. En voor veel mensen is detachering dan toch de beste optie.

Waar zou jij voor kiezen? En waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.