Personeel aannemen voor je bedrijf, welke mogelijkheden zijn er?

personeel aannemen

Wil jij personeel aannemen voor je bedrijf? Misschien werk je nu nog alleen of met een klein vast team. En de zaken beginnen zo goed te lopen dat je meer handen nodig hebt. Wil je gelijk overgaan op nieuwe vaste krachten? Of kies je voor meer tijdelijke oplossingen? Wat zijn de voordelen en nadelen van vast of flexibel personeel? En welke opties heb je naast een vast dienstverband?

Personeel aannemen of een stagiair inhuren

Misschien is het nu even druk in je bedrijf, maar weet je nog niet zeker of dat zo blijft. Dan is het goed om te kijken naar tijdelijke krachten. Personeel inhuren in vast dienstverband brengt dan een te groot risico met zich mee. Omdat je de groei van jouw bedrijf niet in de weg wilt staan, is het wel belangrijk dat extra personeel aan te trekken. Je kunt op een meer flexibele manier extra mensen inzetten door een stagiair in te huren. Het zijn jonge onervaren krachten, die begeleiding nodig hebben. Je krijgt ook met de school of universiteit van de stagiair te maken. Bovendien is de beschikbaarheid vaak slechts een aantal maanden. Het grote voordeel is dat een stagiair goedkoop is. Heb je een mooie overzichtelijke klus van een paar maanden? Dan is het een uitkomst om iemand met parate kennis aan je team toe te voegen. Denk aan social media klussen of het schrijven van content door communicatie studenten.

In loondienst, via uitzendbureau of payrolling?

Je gaat op zoek naar de juiste kandidaat voor het praktische werk dat je gedaan wilt hebben. Wil je niet gelijk iemand in vast dienstverband aannemen? Maar is een student of stagiair niet geschikt voor het werk? Dan kun je kiezen tussen een uitzendbureau en een payroll bedrijf. Wat is het verschil?

Uitzendbureau voor werving en administratie

Misschien werk je samen met een uitzendbureau. Die werven en selecteren kandidaten voor jou. Meestal op MBO niveau. En als het een match is, werkt de kandidaat voor het uitzendbureau in jouw bedrijf. Je hebt geen administratieve rompslomp op financieel of juridisch gebied. Daar betaal je het uitzendbureau ook voor door een fee bovenop elk gewerkt uur van de kandidaat. Het is goedkoper dan een freelancer inhuren en duurder dan payrolling.

Payrolling voor alle administratie

Heb je zelf al een geschikte kandidaat gevonden? En wil je deze niet gelijk in loondienst nemen? Kies dan voor payrolling. Er zijn verschillende payroll bedrijven die je kunnen helpen bij je personeelszaken. Een van deze organisaties is Payroll Select. Je werknemers komen in dat geval op de loonlijst van het payroll bedrijf, maar zijn wel nog steeds jouw werknemers. Alle afspraken die jij maakt met je werknemers worden uitgevoerd door het payroll bedrijf. Denk hierbij aan het aantal vakantiedagen en de hoogte van het salaris. Het payroll bedrijf zorgt zowel administratief als juridisch voor je personeel. Ze doen eigenlijk alles wat een uitzendbureau doet, behalve de werving van de kandidaten. Daarom is het ook goedkoper dan een uitzendcontract.

Freelancer inhuren of detachering?

Heb je ingewikkelde vraagstukken binnen je bedrijf, die je wilt oplossen, waarvoor specialistische kennis nodig is op HBO of WO niveau? Huur dan een freelancer in of denk aan detachering. Je krijgt dan voor kortere of langere tijd een collega erbij, met ervaring en verstand van zaken, die je niet op de loonlijst hoeft te zetten. Een freelancer of een specialist die voor een detacheringsbedrijf werkt, zal zelfstandig kunnen werken. Een detacheringsbedrijf heeft specialisten in loondienst, die zij verhuren aan bedrijven die dit nodig hebben. Zij sturen een factuur voor de gewerkte uren binnen het project. Een freelancer is een zelfstandig ondernemer, die jou elke maand een factuur stuurt voor het werk dat hij of zij gedaan heeft. In beide gevallen hoef jij geen personeelsadministratie op te zetten.  


LEES OOK: Goed personeel vinden en binden
EN Guerrillia marketing inzetten om personeel te werven


Vast personeel inhuren

Weet je zeker dat je voor langere tijd extra personeel nodig hebt? Dan is het tijd om iemand in vaste dienst aan te nemen. Dat is op uurbasis de goedkoopste optie. Maar je krijgt er wel een loonadministratie bij en ook het risico van ziekteverzuim komt voor je eigen rekening. Met een vaste werknemer in loondienst kun je voor langere termijn verantwoordelijkheden onderbrengen bij deze persoon. Houd er wel rekening mee dat je met vast personeel ook jouw eigen verantwoordelijkheden en taken verschuift van uitvoering naar management. Je bent nu een echte werkgever.

De kosten, de voordelen en de risico’s

De kosten van het inhuren van een freelancer of gedetacheerde zijn vele malen groter per uur dan een vaste werknemer in loondienst. Maar een freelancer doet vaak een korte klus. En zodra deze klaar is, stop jij ook met betalen. Je loopt geen enkel risico. Want als hij of zij ziek is, betaal je niets. Ook als je via een uitzendbureau iemand inhuurt, zijn de kosten per uur hoger dan iemand in loondienst. De voordelen zijn dat je geen werving en selectie hoeft te doen en ook geen extra loonadministratie hoeft te voeren. En heb je ineens geen werk meer? Dan kun je afscheid nemen van een uitzendkracht. Je betaalt dus voor minder zorgen. Kies je voor de goedkopere versie van een uitzendbureau: het payrollbedrijf? Dan heb je dezelfde voordelen als bij een uitzendbureau, maar je moet wel zelf de werving en selectie op je nemen, zodra je nieuwe mensen zoekt. Een stagiair kost het minst, maar die heeft veel begeleiding nodig om het werk goed te kunnen doen.

Waar kies jij voor?

Credits foto bovenaan dit artikel door Amina Filkins via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.