Duurzaamheid op het werk, waar houd jij rekening mee?

duurzaamheidAls je op zoek bent naar werk of je hebt al een mooie uitdaging gevonden, let jij dan ook op duurzaamheid? Kies jij een bedrijf dat bijvoorbeeld CO2 neutraal werkt? Wordt het afval gescheiden, zetten jullie de verwarming wat lager en reist iedereen met OV? Thuis letten de meeste mensen goed op energiebesparing, omdat het direct invloed heeft op hun eigen portemonnee. Maar wat als de baas de rekening betaalt? Welke principes hebben we dan nog en wat kunnen we verbeteren?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Grote bedrijven kunnen al bijna niet meer werken zonder aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Hierin zit de belofte dat bedrijven rekening houden met mens en milieu door op een duurzame manier te werken. Een bedrijf onderneemt maatschappelijk verantwoord als zij haar activiteiten bewust richt op het toevoegen van waarde aan zowel people, planet als profit. Daarin zoekt men steeds opnieuw een zorgvuldige balans en legt daarover op een actieve en transparante manier verantwoording af aan alle betrokkenen. En hoe ga je daar als ZZP-er of MKB bedrijf mee om?

Milieubewust ondernemen

Als kleine zelfstandige heb je niet op grote schaal invloed op mens en milieu, zoals een multinational dat heeft. Dat grote bedrijven verantwoording af moeten leggen is dan ook logisch. Maar de impact van alle kleinere bedrijven samen is ook groot genoeg om een grote invloed te hebben op het milieu. CO2 neutraal werken zou voor iedereen een mooie manier zijn om rekening te houden met het milieu. Investeer bijvoorbeeld in windenergie. En ga wat vaker op de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk. Maar nog beter: ga wonen waar je werkt of werken waar je woont. Dat scheelt een hoop voor het milieu.

Verhuizen naar je werk en doen of je thuis bent

Als iedereen dichtbij het werk woont, scheelt dat behalve veel reiskosten en reistijd ook veel voor het milieu. Dat steeds meer mensen deels ook vanuit huis werken heeft die grote winst nog niet behaald. De snelwegen staan nog steeds bomvol. En iedereen zal wel eens gedacht hebben: ’wat als ik nu die baan had van die man of vrouw die naar mijn stad rijdt om te werken’. Verhuizen naar je werk geeft op allerlei manieren winst. Ben je het zat om elke dag zoveel tijd kwijt te zijn? Zoek dan een verhuizer en klik hier voor een checklist. Je kan natuurlijk ook een baan zoeken waar je woont. En op kantoor zuinig omspringen met energie, net als thuis. De verantwoordelijkheid voor het milieu ligt niet alleen bij werkgevers. Werknemers mogen hun eigen principes meenemen naar het werk. En zuinig omspringen met energie. Doe jij dat al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.