Telewerker werkt eerder te veel dan te weinig

Thuiswerken draagt een steentje bij aan het oplossen van de fileproblematiek, het is een middel om werknemers aan te trekken of te behouden én het draagt bij aan een uitbreiding van het aantal gewerkte uren. Bovendien kweekt u er gelukkigere werknemers mee en die zijn volgens alle onderzoeken het meest productief. De discussie over het wel of niet mogelijk maken van telewerken of thuiswerken zou zo langzamerhand dus een gelopen race moeten zijn?
Uit een onderzoek van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) naar thuiswerk blijkt dat zo’n 22 % van de werkgevers een of andere regeling voor thuiswerken heeft. Uit hetzelfde onderzoek valt een algemeen profiel van de huidige thuiswerker te destilleren. Over het algemeen zijn het mannen, hoewel het percentage vrouwen stijgende is. Dat komt met name omdat voltijdwerkers meer thuiswerken dan deeltijdwerkers en er werken nu eenmaal meer mannen fulltime. Verder werken hoger opgeleiden meer thuis dan mensen met een lagere opleiding. 

Vertrouwen is het sleutelwoord voor thuiswerken. Met alleen een regeling ben je er als werkgever niet. Managers moeten op een nieuwe manier leren leidinggeven waarbij ze vooral sturen op de resultaten in plaats van op aanwezigheid. En daar gaat het nog vaak mis. Veel werkgevers zijn bang dat ze de controle verliezen en hun werknemers thuis achterover leunen maar Microsoft in Nederland toont aan dat werkgevers eerder op moeten letten dat werknemers niet te hard en te lang doorwerken!

De grote angst van werkgevers dat het personeel gaat luieren zodra ze zich aan hun gezichtsveld onttrekken, is volgens Theo Rinsema, algemeen directeur van Microsoft Nederland, ongegrond. Ze werken eerder teveel als ze altijd en overal kunnen werken dankzij laptop en smartphone. Thuiswerken, en het overlopen van werk- en privé-leven, brengt volgens Rinsema wel het probleem met zich mee dat lastig is vast te stellen of iemand een 32-urig of 40-urig contract heeft als je ze niet ziet en ze altijd bereikbaar zijn. Hoewel het werkgevers natuurlijk als muziek in de oren klinkt, werknemers die uit vrije wil extra uren leveren, is het bewaken van de work-life balance belangrijk volgens Rinsema. Om de betrokkenheid van mensen bij Microsoft vast te houden, is het volgens de Nederlandse directeur wel zaak om meer sociale evenementen te organiseren waarbij mensen elkaar leren kennen en kunnen bijpraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.