Niet flexibele werkgevers opgepast!

Met een alsmaar groter wordend fileprobleem en personeel dat steeds meer waarde hecht aan een goede balans tussen werk en privé zou je denken dat thuiswerken tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld zou moeten zijn. De werkelijkheid blijkt anders, tot spijt van werknemers.Uit een internationaal onderzoek van Avaya, leverancier van communicatieoplossingen, blijkt dat slechts 17% van de Europese bedrijven hun werknemers de mogelijkheid om flexibel te werken biedt.

Flexibele werkgevers krijgen voorsprong

Bij werknemers staat flexibel werken echter wel erg hoog op het verlanglijstje. Zo is gebleken dat maar liefst 94 procent graag zou willen dat deze mogelijkheid hen geboden werd. Maar nog veel belangrijker is dat bijna één op de drie werknemers zeker van baan zou switchen als een andere gelijkwaardige baan deze mogelijkheid wel zou bieden. Deze uitkomsten geven de noodzaak voor werkgevers wel aan. Organisaties die niet inspelen op deze behoefte aan flexibiliteit zullen op den duur hun concurrentiepositie zien verzwakken ten opzichte van andere werkgevers. Met name voor het binnenhalen van nieuwe werknemers zal dit problemen geven, helemaal in tijden van een krappe arbeidsmarkt waar we nu mee te maken hebben.

Tevreden werknemers

Maar niet alleen voor werknemers biedt flexibel werken voordelen. Diverse onderzoeken tonen aan dat de tevredenheid van werknemers groter is wanneer zij zelf mogen bepalen op welke plaats en tijdstip zij hun werk uitvoeren. En tevredenheid leidt vervolgens weer tot productievere medewerkers. Daarnaast is 30 procent van de organisaties er van overtuigd dat flexibele werkomstandigheden en de daarbij behorende technologie zullen resulteren in betere prestaties.

Winst voor flexibele werkgevers

Zo te horen valt er dus genoeg winst te behalen voor werkgevers, maar natuurlijk heeft flexibel werken zeker ook zijn nadelen. Niet voor alle organisaties valt het vaktechnisch te realiseren, maar wellicht dat vertrouwen in werknemers nog een grotere blokkade vormt voor het invoeren van flexibel werken. Maar dat de tijd is aangebroken dat bedrijven moeten nadenken over een flexibele oplossing, dat is zeker.

Dit was een publicatie van de website recruiteronline.nl, die inmiddels (10 jaar later) niet meer live is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.