Tijd tekort? Maak je gezin zelfstandig! 5 tips

Tijd tekort? Daar kun je wat aan doen!

Tijd tekortVeel moeders zijn druk. Te druk en altijd tijd tekort. Ze werken parttime of zelfs fulltime en zorgen daarnaast voor hun gezin. Zij zorgen voor hun kinderen, hun partner en soms ook nog voor hun ouders. Om zelf ook nog tijd over te houden voor leuke dingen of even helemaal niets doen, is het belangrijk taken te verdelen. En alle gezinsleden hun eigen verantwoordelijkheden te geven. Hieronder volgen 5 handige tips:

 1. Taken verdelen

  Je mag je kinderen taken geven in huis. Het klinkt eenvoudig en de meeste moeders zullen dat ook zeker doen. Maar wat komt er in de praktijk van terecht? Naast het geven van de taken, zal je jonge kinderen ook moeten helpen herinneren aan deze taken. Maak daarom in een family planner elke week een overzichtje. Wie doet wat en wanneer? Zo kom je er niet aan het einde van de week en aan het einde van jouw energie achter dat je ‘eventjes’ snel allerlei taken hebt opgepakt, die anderen lieten liggen.

 1. Online shoppen

  Leer je kinderen en je partner online shoppen. Voor overhemden, kinderkleding of een jurk voor jezelf hoef je niet perse de stad in. Tenzij shoppen je hobby is, bespaar je kostbare tijd, door iedereen online zijn of haar kleren te laten uitzoeken. Laat iedereen zelf tijd steken in het uitzoeken van de juiste kleding. Dan hoeven jij en je partner alleen digitale winkelmandjes af te rekenen.

 1. Nooit meer strijken

  overhemdenStop met strijken. Strijken is soms misschien een lekker ontspannend klusje. Maar als de stapel te hoog wordt, geeft het alleen maar stress. En je kinderen maken binnen een dag een jurk of blouse weer vies. Zonde van jouw tijd en energie. Als je na het wassen, de kleding nat en netjes aan een hangertje hangt is dat goed genoeg. Voor de man in huis, zijn er ook kreukvrije overhemden te koop. Dit zijn overhemden, die je niet hoeft te strijken. En krijg je protest? Laat iedereen dan zelf strijken!

 1. Huiswerk maakte jij vroeger ook zelf

  Ben je uren kwijt aan het begeleiden van je kinderen bij hun huiswerk? En krijg je er soms de zenuwen van? Denk even terug aan vroeger. Wie maakte jouw huiswerk, toen jij nog op school zat? Jij toch? En waarom denk je nu dat jij het beter kunt dan je kind? De ervaring leert, dat de motivatie van een kind omhoog schiet als het zelf verantwoordelijkheid krijgt voor de resultaten op school. En met de juiste motivatie, zal je kind de best mogelijke cijfers halen. Aha, dat biedt ruimte voor veel moeders. Wat een opluchting!

 1. Laat zien wat er gebeurt als jij even niets doet

  Gewoonten van overdadig helpen of zelfs ‘pamperen’, sluipen er bij veel moeders ongemerkt in. Je smeert de broodjes voor de lunch even snel, je zet een fiets buiten, of je zoekt de scheenbeschermers voor de hockey- of voetbaltraining van je kind. Te laat? Of het regent? Je springt in de auto om te brengen. Zeg?! Heb jij ook een eigen leven? Laat het eens los. Laat je kind te laat komen of nat regenen. Daar worden kinderen groot van. Laat zien wat er gebeurt als jij even niets doet. En doe dat steeds vaker. Tot iedereen het gewoon vindt.

Ik ben benieuwd of jij nog meer tips hebt. Of kom jij nooit tijd tekort? Ik weet dat veel moeders zich schuldig voelen als ze minder voor hun partner of kinderen doen. Maar het is voor iedereen beter. Je kinderen leren zelfstandiger te zijn. Dat is fijn voor later. Jij houdt meer tijd over voor jezelf. Zit lekkerder in je vel. En grappig genoeg krijg je veel meer waardering als je jezelf een beetje ‘schaars’ maakt. Wie weet wakkert dat ook het ‘jachtinstinct’ van je partner aan. En zal hij wat meer zijn best gaan doen voor jou. Wonderlijk hoe het mes aan meer dan twee kanten snijden kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.