Tijd voor schooltijdbanen

Deze week kwamen coalitiepartners PvdA, CU en CDA met een voorstel tot wetswijziging om ‘schooltijdbanen’ als wettelijk recht vast te leggen voor mensen die werk met kinderen combineren. Sinds 2006 voert Vivienne Westerhoud een actieve lobby in Den Haag en bij vakbonden en werkgeversorganisaties om werktijden flexibeler te maken.

Zij startte in 2004 met de website/ het online magazine www.mamas.nl voor moeders die carriere/werk en kinderen willen combineren. In 2006 volgde de vacaturesite www.9tot3.nl waar bedrijven vacatures plaatsen voor alle vaste en tijdelijke functieplaatsen die -qua tijd en/of plaats- flexibel kunnen worden vervuld. Dus voor werk binnen schooltijden, flexibel vanuit huis of in de avonduren en het weekeinde.

Het idee van flexibele tijden kan rekenen op overweldigend enthousiasme van de doelgroep vrouwen met een hogere opleiding (80% HBO+) die met ruim 20.000 per maand op www.9tot3.nl komen zoeken naar een geschikte functie.

Bedrijven volgen nu steeds meer. Zij merken dat hun vacatures gemakkelijker vervuld worden, door mensen met werkervaring, een goede opleiding en grote loyaliteit. Want als de werkgever flexibiliteit biedt, boort hij een belangrijke ‘vergeten’ groep aan van hoogwaardig gemotiveerd personeel.

In 2007 vroeg Vivienne Westerhoud de Raad voor Werk en Inkomen om een kwalitatief onderzoek uit te voeren naar de motivatie van de 500.000 zgn. Nuggers (Niet uitkeringsgerechtigden). Het bleek dat een ruime 300.000 van deze groep vrouwen zijn met een hogere opleiding, die hun baan opzegden omdat ze deze niet langer konden combineren met het moederschap. De belangrijkste motivatie voor deze groep vrouwen om weer terug aan het werk te gaan is ‘flexibiliteit in werktijden’, zo bleek uit het onderzoek.

De Raad voor Werk en Inkomen kwam dan ook met het advies naar de regering toe om meer flexibiliteit in werktijden mogelijk te maken. Coalitie partners reageren nu met het wetsvoorstel ‘schooltijdbanen’.

Op www.9tot3.nl kunnen werkgever en werknemer elkaar vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.