Topbedrijven hebben tekort aan young professionals

Bron: www.managersonline.nl.
Nederland heeft het grootste tekort aan young professionals van Europa (65 procent). Het gemiddelde tekort aan young professionals in Europese bedrijven bedraagt slechts 40 procent. Maar: bij bedrijven met beleid gericht op de mogelijkheden van de organisatie en de behoeften van de medewerkers, ligt dit tekort significant lager.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Top Employers Nederland’ van het CRF Institute. Opvallend aan het onderzoek is dat de HR-rol van Nederlandse bedrijven minder strategisch is dan in andere Europese landen. HR heeft in 75 procent van de gevallen een positie in de board en daarmee liggen de Nederlandse Top Employers behoorlijk onder het Europese gemiddelde van negentig procent. In het buitenland heeft gemiddeld tachtig procent een strategische rol, terwijl in Nederland dit 63 procent bedraagt. Ruud van Es, Country Manager Nederland bij Top Employers: “Juist nu zullen Nederlandse HR-managers kansen moeten aangrijpen om talenten binnen te houden en ook hun eigen strategische rol moeten uitbouwen. Vorig jaar was Nederland met 73 procent het beste jongetje van de klas. Nu verliezen we de koploperspositie, terwijl het Europese gemiddelde toen 67 procent bedroeg.”

Toename vergrijzing, focus op talentmanagement
De vergrijzing dendert op ons af. Het behouden van het juiste talent is van levensbelang voor organisaties. Top Employer beseffen dit ten volle en geven talent management de hoogste prioriteit met training-, opleiding- en ontwikkelprogramma’s. Zij bieden young professionals niet alleen wat hen nu interesseert, maar juist ook wat hen voorbereidt op een volgende carrièrestap binnen de eigen organisatie. Duurzame arbeidsrelaties als overlevingsstrategie. De organisaties in Europa die dit daadwerkelijk toepassen hebben minder tekorten. Zo blijkt uit het onderzoek onder plusminus 500 Europees toonaangevende organisaties.

Koploper in flexibele arbeidsvoorwaarden

Het binnen krijgen en -houden van talenten heeft ook te maken met de geboden arbeidsvoorwaarden. Hierin is Nederland het meest flexibel. Het cafetariamodel, waarbij de keuze wordt gegeven om het eigen arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen, is bij 78 procent van de Nederlandse werkgevers van kracht. “Bij Europese Top Employers ligt dit percentage op slechts 35 procent. Nederlandse werkgevers zouden dit voordeel dus strategischer kunnen inzetten,” aldus Van Es.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.