Waar wacht je op? Ga thuiswerken

Ook steeds meer mensen met een vast dienstverband werken vanuit huis. Anderen willen wel, maar doen het niet. Terwijl telewerkers productiever zijn. Thuiswerken of telewerken, de begrippen worden meestal door elkaar gebruikt, is voor freelancers en zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) normaal. Veel werknemers in vaste dienst zouden het ook wel willen, vaker thuiswerken, maar ze doen het nog niet.

Wantrouwen

Een FNV-onderzoek uit 2008 leert dat eenvijfde van de leden regelmatig thuis werkt. De deelnemende FNV’ers denken dat telewerken voordelig is om files op te lossen, maar achten het risico ook groot dat de scheiding tussen werk en privé vervaagt. TNO constateerde dat thuiswerkers productiever zijn, want meer uren werken. Misschien dat het wantrouwen bij werkgevers – ‘straks zitten ze thuis maar te koffieleuten’ – daarom afneemt en het aantal telewerkers toch zachtjesaan stijgt: het CBS zag dat in 2003 een kwart van de grotere bedrijven telewerkers in huis had, terwijl in 2007 dat aandeel alweer was verdubbeld.

Vrouwen

In 2007 vroeg nota bene werkgeversorganisatie VNO-NCW om telewerken fiscaal te stimuleren, vanuit de gedachte dat de vergrijzing om meer arbeidspotentieel vraagt en vrouwen wel meer willen werken als ze dat ook thuis kunnen doen. De TaskForce DeeltijdPlus hield, onder leiding van de recent tot D66-Kamerlid beëdigde Pia Dijkstra, begin dit jaar nog een warm pleidooi voor het stimuleren van telewerken.

Het lijkt erop dat de onderhandelaars van Paars-plus hier een mooi niet-controversieel thema hebben waarmee behalve goede sier, ook nog eens flinke vaart, zoals VVD-leider Rutte beoogt, kan worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.