Alles wat je moet weten over affiliate marketing

Affiliate marketingAffiliate Marketing is een populaire term die je ongetwijfeld al vaak zult zijn tegengekomen. In het kort komt deze manier van internetmarketing er op neer dat je als partner van een adverteerder beloond wordt voor het genereren van verkoop, lidmaatschappen of abonnementen. De partner is in dit geval de affiliate (marketeer) en de adverteerder is het bedrijf dat de verkoopcijfers omhoog wil gooien. Alles wat je moet weten over affiliate marketing? Het is niet ingewikkeld. Er zijn veel partijen waar je je bij aan kunt sluiten.

Verkoop genereren voor de adverteerder

Affiliates kunnen verkoop genereren door bijvoorbeeld advertenties van het betreffende bedrijf op hun website te zetten. Of door een eigen website te starten waarin ze reclame maken voor verschillende aanbieders in een bepaalde branche. Leidt het adverteren uiteindelijk tot een verkoop dan zal de affiliate hiervoor worden beloond met een vergoeding. Het klinkt eenvoudig en als een snelle manier van geld verdienen. Maar welke soorten affiliate marketing zijn er zoal en waar moet je als startend affiliate rekening mee houden?

Soorten affiliate marketing

Zoals eerder genoemd zijn er talloze manieren waarop je als affiliate geld kunt verdienen. Er zijn bedrijven die een ware goudmijn hebben aangeboord door op een website alle vakantiebestemming te verzamelen die geschikt zijn voor minder validen of kinderen.  Je kunt ook denken aan een vergelijkingssite zoals Independer die een percentage opstrijkt van de dienst die wordt afgenomen via hun site. Als affiliate kun je ook samenwerken met webshops.

Een goed voorbeeld is het samenwerkingsprogramma’s van Bol.com. Maar ook Wehkamp heeft een eigen partnerprogramma waarbij ze affiliates direct belonen voor links die verkopen genereren. Omdat niet alle winkels deze techniek in huis hebben, zijn er ook partijen die dat werk uit handen nemen. Denk aan Awin, Daisycon en TradeTracker. Zij werken voor meerdere online winkels en registreren de resultaten van de affiliate partners.

————————————————-
LEES OOK: Guerrillia-marketing-inzetten-om-personeel-te-werven
EN Jouw-website-en-social-media-een-fijn-stel
————————————————-

Do’s en don’ts

Wanneer je hebt besloten om je te wagen in de wondere wereld van de affiliate marketing, dan zul je als eerste een branche moeten bepalen. Kies een product of dienst die bij jou als persoon past, waar je ervaring mee hebt en al voldoende vanaf weet. Als “verkoper” moet je immers wel weten wat je verkoopt en achter je product staan. Als affiliate heb je natuurlijk een website nodig. Deze site zal grotendeels bepalend zijn voor het aantal leads of verkopen dat je zult binnenhalen.

Zorg voor een nette, eenvoudige en vooral duidelijke website waar de klanten precies zullen vinden waar ze naar opzoek zijn. Zorg ervoor dat je klant in minder dan 3 klikken bij het gewenste product komt en dat je de weg hier naartoe zo eenvoudig mogelijk maakt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat bezoekers -de potentiële klanten!- die teveel moeite moeten doen (lees: teveel doorklikken) eerder afhaken en dan elders verder kijken. Heb je al een blog en wil je starten met affiliate marketing? Kies dan adverteerders, die dicht bij jouw doelgroep staan.

Google is your friend

Om echt geld te kunnen verdienen met affiliate marketing, moet je een overzichtelijke website hebben. Zo kunnen bezoekers makkelijk vinden wat ze zoeken. En natuurlijk wil je veel bezoekers hebben, anders kun je niet veel verdienen met deze vorm van marketing. Zorg dus dat je goed gevonden wordt in de zoekmachines. Met name Google, omdat deze het meest gebruikt wordt. Wil je ervoor zorgen dat je snel gevonden wordt in Google? Dan zul je hiervoor SEO moeten toepassen. SEO, wat staat voor Search Engine Optimalisation ofwel zoekmachine optimalisatie. Voorheen kon je trucjes toepassen om hoger in Google te komen, maar de machine wordt steeds slimmer. Met een blik, die meer op menselijke beoordeling gaat lijken. Als je jouw websites wilt optimaliseren voor populaire zoekwoorden zal je vooral geweldige content moeten schrijven. Content Marketing en SEO schrijven gaat hand in hand.

Goede content op jouw blog

Als je bezoekers wilt trekken naar je website, zal je geweldige content moeten schrijven. Hoe specifieker je jouw onderwerpen en je doelgroep bepaalt, hoe makkelijker het is om hoog te scoren. Ga dus bloggen. En zorg dat je in jouw blogs de juiste zoekwoorden verwerkt. In deze tekst heb ik ‘affiliate marketing’ gekozen als zoekwoord. Dat heeft voor mij op deze website weinig zin, omdat de belangrijkste zoekwoorden voor mij gaan over flexibel werk en personeel. Omdat ik ook over ondernemen wil schijven, plaats ik dit artikel toch. Met een linkje naar mijn website voor vrouwelijke ondernemers. Voldoende bezoekers naar je website krijgen om te kunnen leven van affiliate marketing is een hele kunst. Dat is hard werken. Het is een dynamisch proces van vallen en opstaan, blijven proberen en langzamerhand steeds succesvoller worden in wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.