EHBO-diploma voor op de werkvloer en thuis

EHBO-diplomaVolgens de Arbo-wet is elk bedrijf verplicht te zorgen voor een goede bedrijfshulpverlening. Een BHV-er zoals dat afgekort heet, kan direct ingrijpen tijdens een brand of andere calamiteiten. Deze persoon heeft een EHBO-diploma en is getraind in evacuaties en het bestrijden van beginnende brand. Zo kan veel leed voorkomen worden bij werknemers, bezoekers en klanten op de werkvloer. Maar ook als je thuis werkt is een EHBO-diploma geen overbodige luxe. De meeste ongelukken gebeuren immers thuis. En als je kleine kinderen hebt kun je bij het Rode Kruis speciale cursussen EHBO voor kinderen volgen. Ook voor medewerkers van kinderdagverblijven is dat onmisbaar.

Op de werkvloer in geval van nood

EHBO redt levens. Dat is kort gezegd waarom het Rode Kruis zich keihard inzet om laagdrempelig medische kennis de delen met zoveel mogelijk mensen. Want je hebt altijd een kans dat je de eerste persoon bent die hulp kan bieden aan een slachtoffer van een ongeval. Alleen in Nederland al worden 7,6 miljoen ongevallen per jaar gemeld. Dat kan ook op kantoor gebeuren. Natuurlijk lopen medewerkers in fabrieken meer risico dan op kantoor. En ben je in de kinderopvang alerter dan bij de IT bedrijf. Maar dat neemt niet weg dat je altijd en overal levens kunt redden als je een EHBO-diploma hebt of zelfs BHV-er bent. Werkgevers worden zich er de laatste jaren steeds beter van bewust dat zij verantwoordelijk zijn voor de mensen die zich in hun kantoorpand bevinden.

Geen kennis? Geen eerste hulp

Wat moet je doen als er naast je iemand bewusteloos neervalt? Of als er voor je ogen een ongeluk gebeurt waarbij gewonden vallen? Als je op de juiste manier handelt kun je levens redden of ernstig letsel helpen voorkomen. Hoe mooi is dat! Als dat nodig is kun je hulp bieden in en rond het huis, maar ook op de werkvloer, op school of bij je sportclub. Met een EHBO-cursus ben je overal goed op voorbereid. Je leert onder andere wat je moet doen als iemand zich verslikt en dreigt te stikken. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Heimlich greep. Maar hoe pas je die in de praktijk toe? En hoe handel je bij een klein kind? En zou het niet mooi zijn als je weet hoe je iemand moet reanimeren, als de situatie zich voordoet? Voor kleine kinderen van nul tot vier jaar ziet EHBO er anders uit, omdat ze kwetsbaarder zijn.

EHBO-cursus niet aftrekbaar, soms wel vrijgesteld of vergoed

EHBO-cursussen zijn voor ondernemers en bedrijven niet aftrekbaar van de belasting en dus niet op te voeren als kosten. Het is immers niet een opleiding waarmee aannemelijk gemaakt kan worden dat er omzet of inkomen mee verworven kan worden. Als je als bedrijf een expliciet Arbo-plan of veiligheidsprotocol hebt, kan een EHBO-cursus wel aangeboden worden aan medewerkers en wordt dit niet als loon gezien. Het is dus in dat geval vrijgesteld. Een EHBO-cursus wordt echter ook vaak door de zorgverzekering vergoed. De persoon moet dan wel een aanvullende zorgverzekering hebben, want het zit niet in de basisverzekering. Ook moet je er dan op letten dat je de cursus volgt bij een instantie, die afspraken heeft met de verzekeraar. Alleen dan kom je voor vergoeding in aanmerking. Verzekeraars vergoeden alleen voor zorgverleners waarmee zij contracten hebben afgesloten. Dus informeer daar eerst naar. Op Independer.nl vind je een vergoedingenoverzicht voor 2018. Het is echter niet de moeite waard er speciaal een aanvullende verzekering voor af te sluiten, want de baten wegen dan niet tegen de kosten op.

Met EHBO-cursussen voor je werknemers kun je ook je MVO doelstellingen behalen, door bijvoorbeeld op evenementen te helpen als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Het is leuk als je dat soort dingen met je team kunt doen. En je weet nooit wanneer het verder nog van pas komt op de werkvloer of thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.