Ontslag in goed overleg. Zo regel je dat!

ontslag in goed overlegJij en je werkgever merken beiden dat er geen match (meer) is tussen jullie en besluiten jouw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Of je werkgever wil jouw contract beëindigen en jij stemt hier mee in. In beide gevallen is er sprake van ‘ontslag met wederzijds goedvinden’, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Een ontslag met wederzijds goedvinden, kan vaak op een manier worden afgehandeld die zowel voor jou als je werkgever prettig is.

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden nu precies?

Zoals de term al zegt, is het belangrijkste dat jij en je werkgever het beiden eens zijn over jouw ontslag en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Omdat jullie het met elkaar eens zijn, hoeft het ontslag niet via het UWV of de kantonrechter te verlopen, maar kunnen jij en je werkgever dit zelf afhandelen.

Waar moet ik op letten bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Je werkgever zal jou een aanbod voor je ontslag doen, waarin voorwaarde zijn opgenomen over wat er bijvoorbeeld gebeurt met de vakantiedagen die je nog hebt staan, wanneer je dienstverband eindigt en de eventuele ontslagvergoeding die je mee krijgt. Vooral dat laatste punt, de ontslagvergoeding, is iets waar veel werknemers zich blind op staren.

Het gaat vaak om serieuze bedragen, waardoor de meeste werknemers nauwelijks meer stilstaan bij de andere voorwaarden en bijvoorbeeld de impact die een ontslagvergoeding heeft op de belasting die je moet betalen. Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent om het aanbod van je werkgever te accepteren, is het toch verstandig om dit niet te doen. Laat een ontslagovereenkomst altijd nalezen door een juridisch expert. Hij of zij kan je adviseren, door bijvoorbeeld de hoogte van ontslagvergoeding te toetsen.

Na het ontslag

Is je ontslag rond? Dan kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het is hiervoor dus niet nodig dat je in protest gaat tegen je ontslag. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het niet je eigen schuld zijn dat je werkloos bent, moet je werkgever je gevraagd hebben om akkoord te gaan en moet je kunnen aantonen dat je op zoek bent naar nieuw werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.