Investeren in bitcoins? Winnen, risico en starten

investeren in Bitcoins

Wil jij investeren in Bitcoins of andere zogeheten cryptovaluta? Het was een tijdlang een ware hype. Er waren veel succesverhalen, van mensen die er heel snel rijk mee zijn geworden. Dat waren natuurlijk de verhalen die je in de media tegen kwam. Die snelle winst is nu minder waarschijnlijk. Er zijn zeker ook risico’s. Dus net als met gewone beleggingen is het belangrijk je eerst goed in te lezen op het onderwerp. En een betrouwbare partij te kiezen om de eerste stappen op de cryptomarkt te zetten.

Wat zijn cryptovaluta eigenlijk?

Cryptovaluta zijn geen munten of briefjes. Ook al zie je wel vaak een afbeelding van een munt. Het zijn virtuele munten. Het is een vorm van elektronisch geld. Je kunt er wel mee betalen. Dat gaat dan niet contant, maar digitaal. En je hebt er geen bank of andere derde partij voor nodig. Jouw virtuele geld staat ergens online. En alleen jij weet waar. De meest bekende zijn de Bitcoins. Maar je kunt inmiddels ook andere cryptovaluta kopen, zoals Ethereum, Dash, Ripple, Litecoin en Monero. De achterliggende, veilige technologie die dit allemaal mogelijk maakt, heet ‘Blockchain’.

De succesverhalen van de Bitcoin

Je kunt met cryptovaluta dus online betalen, maar nog lang niet overal. De meeste verhalen die je in de media terug hoorde ging over mensen die investeerden in Botcoins. Dat was in 2009 heel extreem. Wie voor €50 Bitcoins kocht in dat jaar, is nu multimiljonair. Doordat de munt groeide en steeds meer mensen Bitcoins kochten. Doordat ze schaars werden, stegen de munten in waarde. Één enkele bitcoin is nu ruim vijftigduizend euro waard. Als je nu instapt met een kleiner bedrag, koop je dus een stukje van zo’n virtuele munt. De winsten van het eerste uur zijn nu niet meer mogelijk. Maar ook als je pas in 2017 instapte, had je een jaar later een winst van bijna 2000% (!) in de digitale wallet.

Investeren in bitcoins? Wat zijn de Risico’s?

Net als bij het beleggen in aandelen en opties, zitten er risico’s aan het beleggen in cryptovaluta. En zelfs nog iets meer. Waar je ook in gaat beleggen, doe het altijd met geld dat je over hebt en missen kunt. En leer eerst goed hoe het werkt, voordat je er grote bedragen in stort. Verlaag je risico door je investeringen te spreiden over meerdere munten of fondsen. Beleggen is nu wel handig, omdat je voor spaargeld moet betalen bij de bank. Er is meer risico als je investeert in cryptovaluta, dan wanneer je aandelen koopt van een fysiek bedrijf. Bij cryptogeld ontbreekt de intrinsieke waarde, zoals die van het bedrijf. De waarde van de virtuele munten wordt alleen bepaald door de vraag van speculanten. Stappen die er massaal uit, dan valt de waarde ook weg.

Hoe begin je met investeren in bitcoins?

Begin met lezen. Heel veel lezen over hoe het werkt met de cryptovaluta. En open een account met een wallet, waar je met kleine bedragen kunt oefenen. Je krijgt toegang tot de cryptomarkt via een zogenaamde broker. Lees over de voordelen van Bitvavo, dit is een broker die goedgekeurd is door de Nederlandse Bank. Zij kunnen ook je bitcoins weer omzetten in euro’s als je besluit te stoppen met de virtuele munten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.