Geld: Hoe voorkom je het financiële gat aan het einde van de maand?

geldDe maand is nog niet voorbij, maar je bent wel (bijna) door je geld heen en dat betekent stress. Lees snel hoe je zorgt dat je het eind van de maand ontspannen tegemoet kunt zien! Sta jij aan het eind van de maand regelmatig rood? Dan ben je niet de enige: uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders wel eens in de rode cijfers staat. Nu is af en toe een dipje in je saldo geen probleem, maar zak je iedere maand onder de nul, dan is het tijd voor een structurele oplossing. Rood staan is namelijk een heel dure vorm van lenen. En er zijn leukere dingen om je geld aan te besteden dan aan een hoge rente!

Let op: rood staan kost geld

Altijd rood staan is een teken dat je meer uitgeeft dan je ontvangt. Een negatief banksaldo betekent eigenlijk gewoon dat je een schuld hebt. Een dure schuld, want de rente die je betaalt voor roodstaan is minimaal acht procent. Dat is flink hoger dan de rente op de meeste spaarrekeningen. En naarmate je roodstand groter wordt, neemt ook de rente die je betaalt toe. Gelukkig kun je zelf genoeg doen om te voorkomen dat je financieel gezien in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Overzicht is een must

Zorg allereerst dat je zicht hebt op je inkomsten en uitgaven. Alleen zo kun je beslissen waar je eventueel op kunt besparen. Ga je je uitgavenpatroon in kaart brengen, dan kan het handig zijn om tijdelijk een (digitaal) huishoudboekje bij te houden. Of gebruik een online bespaartool: daarmee krijg je inzicht in jouw uitgaven vergeleken met die van andere Nederlanders en ontvang je ook meteen slimme tips over hoe je in jouw persoonlijke situatie geld kunt besparen.

Geld lenen

Goed. Je hebt inmiddels een goedkopere zorgverzekering, een voordeliger telefoonabonnement, een zuinigere auto, enzovoorts. Toch geef je iedere maand nog steeds veel geld uit aan hoge rente vanwege je roodstand. Overweeg dan eens je saldo aan te zuiveren met een lening tegen een gunstigere rente. Dit kan in veel gevallen een goedkoper alternatief zijn dan langere tijd rood te staan. Zorg wel dat je grip blijft houden op je financiën en leen alleen wat je nodig hebt voordat je je verder de schulden in werkt. Dit kan net het laatste duwtje zijn dat je nodig hebt voor een blijvend positief banksaldo op de lange termijn!

Vraag je werkgever

Kijk ook eens naar je arbeidscontract bij je werkgever. Wellicht zijn er mogelijkheden om te onderhandelen over opslag. Zit dat er niet in, dan kan een gesprek met je werkgever alsnog zinvol zijn: als je vaak moeilijk rond kunt komen, kan dit stress opleveren die ook op de werkvloer gevolgen heeft. Werkgevers zijn daarom soms bereid om financieel bij te dragen aan professionele budgetcoaching.

Ben je er inmiddels zelf van overtuigd dat je als werknemer wel degelijk meer waard bent? Dan kun je altijd nog op zoek naar een baan waarin je wél op waarde wordt geschat. Wie weet houd je met een nieuwe baan wel structureel geld óver aan het eind van de maand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.