Flexibele werknemers moeten zichzelf ‘verkopen’

flexibele werknemersEr is de laatste jaren veel gezegd en geschreven over flexibele werknemers en het zogenaamde ‘Het Nieuwe Werken’. Vanaf het moment dat deze site met de 9tot3 vacaturebank in de lucht kwam in 2006, doordat Vivienne Westerhoud het opnam voor ouders die flexibel wilden werken, heeft er een ware verschuiving plaatsgevonden.

De markt was er blijkbaar klaar voor. Een verschuiving van werktijden en werkplekken, die onze manier van werken voorgoed veranderd heeft. Doordat wij vaak niet meer op vaste tijden op kantoor aanwezig hoeven zijn, is onze verantwoordelijkheid verschoven van ‘aanwezig zijn’ naar ‘meetbaar resultaat leveren’. Dat komt niet alleen onze eigen motivatie en voldoening ten goede, maar is ook voordelig voor werkgevers.

Werk meetbaar maken

Natuurlijk heeft het nieuwe werken behoorlijk wat haken en ogen. De techniek maakt het al jaren mogelijk om op afstand te werken. Maar zijn flexibele werknemers er wel klaar voor? Want het is niet eenvoudig om met zoveel ‘vrijheid’ om te gaan als je gewend bent altijd gecontroleerd te worden. Werkgevers moesten ook een omslag maken. Processen moeten worden aangepast en bedrijven moeten een nieuwe vorm van controle en afspraken maken implementeren.

En hoe houd je goed contact met collega’s als je elkaar bijna nooit ziet? Het zijn de uitdagingen van deze tijd en de bedrijven die daar mee om weten te gaan, doen er hun voordeel mee. Het scheelt tijd en geld omdat veel efficiënter gewerkt kan worden. En het voorkomt ook ziekteverzuim, omdat werknemers meer ruimte hebben om hun gezin te verzorgen op de momenten dat dat nodig is.

——————————————————-
LEES OOK: Flexibel-werken-als-zzp-er-succes-balans-en-risicos
EN Flexibel-werken-wordt-steeds-eenvoudiger-met-mobiele-apps
——————————————————-

Flexibele werknemers

Doordat veel bedrijven onzekere tijden hebben doorgemaakt de afgelopen jaren, is het aantal flexibele werknemers toegenomen. Werkgevers kiezen steeds vaker voor uitzendkrachten of freelancers die tijdelijke klussen kunnen opknappen. Dat vraagt van de flexibele werknemer ook een andere manier van omgaan met werk. Omdat zij voor elke klus zichzelf opnieuw moeten bewijzen, blijven zij ‘scherp’. En presteren zij goed op specifieke werkzaamheden? Dan zullen zij daarvoor vaker gevraagd worden. De flexibele werknemer doet er goed aan een portfolio aan te leggen van succesvolle projecten.

Het is belangrijk om jezelf telkens weer goed te presenteren. Jezelf laten zien op bijeenkomsten en online. Er zijn steeds meer mensen die daar heel goed mee om kunnen gaan en zelfs nooit meer anders zouden willen. Het geeft hen vrijheid en tegelijk verantwoordelijkheid voor de eigen prestaties. Dat geeft voldoening en een gevoel van veiligheid. Het is immers veel fijner te vertrouwen op eigen kunnen, dan op de ‘veiligheid’ van een vaste aanstelling. Zeker nu zoveel bedrijven het financieel niet meer redden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.