Een goede presentatie bij je sollicitatie

Goede presentatie

goede presentatieHet is je gelukt! Je zag de baan van je dromen, je solliciteerde en nu ben je uitgenodigd voor een gesprek. Deze baan wordt de volgende stap in je loopbaan en je weet dat jij veel te bieden hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je toekomstige werkgever niet meer om je heen kan? Een goede presentatie is het halve werk!

Goed voorbereid je gesprek in gaan

Geen antwoord weten op de meest standaard vragen is een gegarandeerd recept voor een afwijzing. Bereid je dus altijd voor. Probeer iets van de bedrijfssfeer en bedrijfscultuur op te pikken uit de teksten op hun website en neem vooral de missie en kernbegrippen goed in je op. Verdiep je in de bedrijfsgeschiedenis en de markt waarin ze opereren. Stel hier ook gerichte en relevante vragen over. Want vragen stellen, dat doe je altijd. Wie dat overslaat, komt ongeïnteresseerd over en wekt de indruk niet te snappen waar het bedrijf mee bezig is.

Je persoonlijke presentatie

Natuurlijk mag je last hebben van plankenkoorts, als het je maar niet overheerst of overrompelt. Kom op tijd en je weet zeker dat je niet gehaast en oververhit je gesprekspartner een te klamme handdruk geeft. Kies voor de heenreis naar je sollicitatieafspraak voor ontspannende muziek en probeer je gesprek te benaderen als een spannende date. Misschien is je toekomstige werkgever ook gespannen, omdat hij je graag wil hebben. Dan is het effectief als jij het ijs kan breken.

Je sollicitatie-outfit

Pas je zoveel mogelijk aan. Is de dresscode bekend, voeg je daar dan in. Weet je het niet zeker? Dan is netjes en conservatief kleden vrijwel altijd goed. Trek geen outfit aan die de aandacht afleidt en zorg ervoor dat de kleur van je kleding goed bij je huidskleur en haarkleur past. Je kunt beter kiezen voor een blouse of blazer met een ingetogen kleurstelling dan één die te uitgesproken is.
Besteed aandacht aan je haar, zorg dat je schoenen gepoetst zijn en je nagels schoon. Mannen hebben zich uiteraard van tevoren goed geschoren. Verzorg je uiterlijk en je toont respect aan je gesprekspartner.

Een goede presentatie, een goed verzorgd uiterlijk, een gedegen voorbereiding en een zelfverzekerde uitstraling. Samen straalt dit vertrouwen uit. En vertrouwen, dat is wat je toekomstige werkgever wil voelen. We wensen je veel succes met je volgende sollicitatiegesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.