Omscholen in tijden van Corona, hoe dan?

Omscholen in tijden van Corona

OmscholenDe Corona crisis is nog niet voorbij. Waar we eerst dachten na een paar maanden weer op volle toeren te draaien, blijkt dat echt wat langer te gaan duren. Zo komen er steeds meer mensen op straat te staan. Omscholing lijkt dan het toverwoord. Want er zijn nog steeds sectoren waar ze mensen tekort komen.

Omscholing is zinvol

Sinds Corona wereldwijd uitbrak kwamen er ook in Nederland veel mensen zonder werk te zitten. Er zoeken nu al bijna een half miljoen mensen naar een baan. Maar niet in alle sectoren gaat het slecht. In de horeca kun je het schudden de komende tijd, maar in de zorg zitten ze juist te springen om mensen. Net als in het basisonderwijs en de ICT. Omscholing is dus een goed idee. Maar hoe pak je dat aan en wie betaalt het?

Heb je nu nog een baan?

Als je op dit moment nog een baan hebt en er zit een reorganisatie aan te komen, dan heb je geluk. Jouw werkgever is dan verantwoordelijk om je te helpen aan ander werk of een opleiding. Of je nu vanuit de horeca de zorg in wilt, of van catering naar de IT. Er is voor elke kandidaat een traject op maat. De een regelt het met zijn baas, een ander bedrijf huurt een extern bureau in voor loopbaanbegeleiding.

Ben je al werkloos? En wil je omscholen?

Als je al ontslagen bent en in de WW zit, dan kan je bij het UWV aankloppen. Zij hebben een budget en kunnen je bij- of omscholen. Wel met één belangrijke voorwaarde. Zij kijken eerst of er een bedrijf is dat ook echt op zoek is naar datgene dat je kiest. Zo niet, dan kijken we of het wel een kansrijk beroep is.

Zelf investeren in jouw opleiding

Natuurlijk wil jij een kansrijk beroep. Maar je hoeft het niet eens te zijn met de richtlijnen van het UWV. Dan kun je misschien zelf een investering doen in je opleiding. Als je daarvoor geld moet lenen, wil je natuurlijk de goedkoopste lening vinden. Over het algemeen is lenen voor een opleiding niet zo’n probleem. Omdat je daarna meer kansen krijgt om beter te gaan verdienen. Of juist kans te maken op die baan in een sector, die zit te springen om goede mensen. Maar voordat je hiertoe overgaat is het goed om te weten dat de overheid nog meer steun biedt voor omscholing. Tenminste, als je nog verbonden bent aan een werkgever.

Overheid trekt 50 miljoen uit voor omscholing

Als jouw werkgever je niet kan helpen omdat het in zwaar weer verkeert, dan kan je sinds 1 augustus 2020 ook terecht bij de overheid. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt 50 miljoen euro uit voor bij- en omscholing. Vanaf 1 augustus kan iedereen een gratis ontwikkeladvies volgen bij een loopbaanadviseur. Omscholen naar ICT, zorg of onderwijs ligt het meest voor de hand. Daar zijn banen genoeg. Lees hier meer over de regeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.