Parttimers net zo productief als fulltimers

Parttimers en fulltimers

Parttimers

Nederlandse managers geloven dat parttimers even productief zijn als fulltimers. Deze productiviteit wordt echter bij zowel parttimers als fulltimers negatief beïnvloedt door telefoon, e-mail en vergaderingen. Een rustige werkomgeving komt daarentegen de productiviteit van de Nederlandse manager vaak ten goede. Net als een duidelijke planning.

Productiviteit

Uit onderzoek* blijkt dat managers denken dat parttime managers even productief zijn als fulltimers. Internationaal gezien gelooft maar liefst 58 procent dat het aantal uren dat er gewerkt wordt niet van invloed is op de productiviteit. 48 procent van de Nederlandse managers denkt hier hetzelfde over. Uitzonderingen zijn de Italiaanse -met 50 procent- en Luxemburgse- 45 procent van de ondervraagden. Zij zijn van mening dat fulltimers productiever zijn dan parttimers.

Time management

Wat in dit onderzoek niet meegenomen werd, was de mate van time management, die medewerkers toepassen. Toch is dit belangrijk om te noemen. Zeker parttimers moeten leren efficiënt met hun tijd om te gaan. Een cursus time management komt daarom de productiviteit bijna altijd ten goede. Bovendien geeft het medewerkers grip op hun tijd. En dat vermindert stress. Op de lange termijn heeft time management dus veel meer voordelen dan alleen efficiënt leren werken.

Niet storen!

Alhoewel Nederland nog steeds een vergadercultuur heeft, wordt de productiviteit van 23 procent van de Nederlandse managers negatief beïnvloed door telefoon, e-mail en vergaderingen. In Italië is dat met 37 procent en Luxemburg met 30 procent, ook het geval. Internationaal gezien worden de managers liever niet gestoord, aangezien dit de productiviteit in negatieve zin beïnvloedt. Een derde van de Spaanse respondenten wordt minder productief door grote hoeveelheden werk en stress. Ook hier zie je dat een duidelijke planning een oplossing zou kunnen bieden. Stress is immers het laatste dat je wilt op de werkvloer.

Positieve invloeden

Europese managers worden positief beïnvloed door teamwork en het werken met collega’s, bleek uit het onderzoek. Ruim tien procent van de Nederlandse managers werkt liever in een rustige werkomgeving, net als bijna twintig procent van hun Duitse collega’s en zelfs vijfentwintig procent van de Zwitserse respondenten. Werken zonder onderbreking werkt bevorderlijk voor de productiviteit van de Italiaanse manager, terwijl een blijk van waardering ook gunstig werk voor veel Europese managers. Een kwart van de Ierse managers werkt het liefst met deadlines. Je ziet dus wel veel verschillen per land.

Parttimers in dienst

Als er krapte heerst op de arbeidsmarkt en goed personeel schaars is, staan werkgevers meer open voor parttime werken. Zij kunnen daarmee immers ook een enorme doelgroep moeders en vaders bereiken, die wel goed opgeleid zijn, maar niet bereid om fulltime te werken. Parttime of fulltime is minder relevant geworden dan het aannemen van de juiste persoon voor een specifieke klus. Voor managers betekent parttime dan wel vaak minimaal vier dagen per week. Maar daarvan kan steeds vaker ook thuiswerken een onderdeel zijn.

*Al in 2007 werd onderzoek gedaan naar de productiviteit van parttimers versus fulltimers. In een internationaal onderzoek van financieel detacheringbureau Accountemps. In dertien landen werden 2.395 finance & human resources managers ondervraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.