Uitdagende parttime baan ligt niet voor het oprapen

Parttime problematiek stelt veel vrouwen voor dilemma

Of de keuze nu werd gemaakt omdat er sprake was van gezinsuitbreiding of om een betere balans te krijgen tussen werk en privé, feit is dat maar liefst driekwart van de werkende vrouwen in Nederland parttimer is. Lang niet altijd zijn deze vrouwen tevreden over hun deeltijdbaan. Ze hebben het gevoel niet voor vol mee te tellen en vinden vaak dat de invulling van hun functie onvoldoende aansluit bij hun capaciteiten. Als gevolg hiervan voelen ze zich ondergewaardeerd of juist overbelast. Bovendien zijn de leuke banen vaak alleen beschikbaar als fulltime functie. Een uitdagende deeltijdbaan ligt eenvoudigweg niet voor het oprapen.

Deze zogenaamde ‘parttime problematiek’ herkennen veel vrouwen maar al te goed. Ze nemen genoegen met minder inhoud of salaris, omdat ze het gevoel hebben dankbaar te moeten zijn omdat hun werkgever al tegemoet is gekomen aan hun parttime wens. En als ze eindelijk die ultieme vacature voorbij zien komen, weten ze niet hoe ze zich -in deze huidige arbeidsmarkt- moeten onderscheiden van andere sollicitanten, zeker als deze wel bereid zijn om fulltime te werken.

Grotere flexibiliteit

Werkgevers beschikken over steeds meer tools om hun werknemers een grotere flexibiliteit op het gebied van werkplek en werktijd te bieden, zoals thuiswerken, flexibele begin- en eindtijden en diverse zorgregelingen. Alhoewel hiermee een veel betere verdeling tussen werktijd en vrije tijd gecreëerd kan worden, bieden dergelijke regelingen niet de volledige oplossing voor de parttime problematiek, aldus arbeidsspecialist B&M Advies. Jolanda Bouwman en Barbara Meloni, oprichters B&M Advies, geven aan: “Veel parttimers moeten helder zien te krijgen wat ze echt belangrijk vinden in hun werk. Naar aanleiding daarvan kunnen ze bepalen wat ze een werkgever te bieden hebben. Parttimers moeten leren hoe ze zich effectief kunnen presenteren richting hun huidige of een nieuwe werkgever om deze te overtuigen van hun talenten en arbeidswensen.”

Brug tussen werkgever en parttimer

B&M Advies heeft een effectieve tool ontwikkeld die parttimers helpt de touwtjes zelf in handen te nemen. Het bureau combineert jarenlange HR-ervaring aan werkgeverskant met loopbaancoaching van parttimers, en is daarmee in staat een brug te slaan tussen beide doelgroepen. Dit heeft geresulteerd in een tweedaagse intensieve training, Parttimer@Work, waarin parttimers leren ontdekken waar hun kracht ligt en welke baan het beste bij hun  wensen en ambities past. Bouwman: “Het volgen van de workshop Parttimer@Work opent voor de deelnemers veel deuren. Niet alleen krijgen zij middels een grondige analyse een beter beeld van hun talenten, maar ook waar hun baan aan moet voldoen om een optimale werkbalans te verkrijgen en hun talenten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Met dit inzicht kunnen parttimers, in overleg met hun werkgever of HR-functionaris, meer uitdaging in hun huidige functie aanbrengen. Maar als blijkt dat hun talenten beter benut kunnen worden in een andere branche of bij een andere werkgever, dan reiken wij handvatten aan om deze nieuwe baan te bemachtigen. Ons streven is om iedereen optimaal tot zijn recht te laten komen, ook in een parttime baan.”

Website: www.bm-advies.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.