Verlichting op kantoor

Licht is een van de belangrijkste dingen binnen een kantoor. Mensen werken over het algemeen zo’n acht uur per dag in dezelfde ruimte – als je tenminste niet over hoeft te werken – en daarmee is het kantoor voor veel mensen de plek waar ze het langst vertoeven. Op die werkplek speelt licht een interessante en belangrijke rol. Licht heeft een grote invloed op ons ritme en gevoel tijdens de dag.

Denk goed na

Een goede verlichting is essentieel voor welke werkplaats dan ook. Het is voor het bioritme en voor het menselijk lichaam het best als er op de werkvloer een combinatie bestaat van natuurlijke en kunstmatige verlichting. Vanzelfsprekend is het niet altijd mogelijk om gebruik te maken van het buitenlicht. Op dat soort momenten is het aan te raden om dit gebrek goed op te vangen.

Verlichting op kantoor tafellamp

Meerdere aandachtspunten

Waar moet je dan zoal op letten als het op licht op de werkvloer aan komt? Allereerst moet er te allen tijde voldoende licht zijn, op alle plekken in de werkruimte waar gewerkt wordt. Als het te donker is, door welke reden dan ook, slaat veel sneller de vermoeidheid toe en leidt de werkprestatie daar zeker onder. De ogen raken sneller vermoeid omdat ze moeilijker kunnen lezen en zien. Daarnaast heeft een donkere werkplaats ook effect op je lichaam zelf die tegenstrijdige signalen krijgt van een donkere ruimte en dus ontspanning, maar tegelijkertijd moet presteren omdat je nog op het werk bent.

De combinatie: algemene verlichting plus lokale

Maak een algemene verlichting voor de gehele ruimte. Hiermee heb je de belangrijkste factor zelf in de hand. Zet het licht feller als het buiten donkerder wordt etc. Daarnaast is het verstandig om ‘lokale’ verlichting te plaatsen op plekken waar de algemene, grote verlichting moeilijk bij kan komen. Dit betekent in de praktijk dat het handig is om op elk bureau een lampje te zetten. Daarnaast geeft het ook een aantrekkelijker werksfeer als niet alle verlichting afkomstig is van Tl-buizen.

verlichting op kantoor, bureaulamp

Nieuwe verlichting

Er zijn talloze opties om mooie en sfeervolle verlichting in de werkplaats aan te brengen. Lichte kleuren brengen mensen in de stemming om te werken. Gewoon wit en lichtgeel zijn daarvoor de beste opties. Binnenverlichting bij lampen24 laat het allemaal zien. Er zijn bijvoorbeeld meerdere typen lampen. Tegenwoordig zijn de LED lampen erg in. Ze zijn duurzaam en eenvoudig te plaatsen.

Betere werksfeer

Onthoudt bij dit alles dat de verlichting ook de hoekjes afdekt. Dan gaat het over gangen, deuren en afgesloten hoeken in een ruimte. Mensen ontwijken instinctief de donkere plekken in een gebouw. Al kan het voor een baas die moeilijke tijden meemaakt misschien juist wel handig zijn om de gang naar zijn kantoor niet te verlichten. Het scheelt zeurende werknemers. Maar in een normale werkomgeving is er voldoende verlichting die bovendien goed op elkaar aansluit. Het leidt af als er verschillende kleuren en typen lampen in een ruimte hangen.

Uniforme verlichting verhoogt prestaties

Probeer daarom een uniforme verlichting voor elkaar te krijgen met hetzelfde type lampen. Een kleine extra tip: probeer hele gladde vlakken die reflecteren te voorkomen. Een perfect gelakte tafel is misschien wel mooi, maar deze leidt af door de reflectering als er licht op valt. Misschien toch maar voor een doffe kleur gaan. Houd ook altijd voldoende afstand tussen de verlichting en de persoon die werkt. Met deze tips creëer je een prettige en goed verlichte werkruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.