Flexibele werktijden goed voor de mens

Het hanteren van flexibele werktijden betekent tal van voordelen voor de mens: ze worden er fysiek en mentaal gezonder van én het is goed voor het gezinsleven.

Medewerkers die hun werktijden naar eigen goeddunken kunnen indelen, houden er over het algemeen een betere gezondheid op na. Dit omdat ze minder gestresst zijn en meer rust krijgen, aldus onderzoekers van het Wolfson Research Institute (Durman University).
Naast meer rust binnen het gezinsleven zouden ook de bloeddruk, de geestelijke gezondheid en de slaappatronen van deze mensen beter zijn.

Bestudeerd
De wetenschappers trokken de conclusies na zo’n tien onderzoeken minutieus bestudeerd te hebben. In totaal zijn ruim 16000 mensen betrokken bij de studies.

Eén van de onderzoeken betrof uitsluitend politiemedewerkers, aldus The Telegraph vrijdag. De ene helft agenten kreeg flexibele uren, de andere helft werkte volgens het oude schema. De politiemannen die hun eigen uren mochten bepalen bleken na afloop van het experiment er mentaal een stuk beter voor te staan dan hun 9-tot-17-collega’s.
Een tweede studie toonde aan dat een flexibel rooster niet zozeer een positief effect heeft, maar dat gefixeerde werkuren vooral een negatieve uitwerking op de gezondheid hebben.

Schoolrooster
Werkuren inplannen rondom schoolroosters van de kinderen, vanuit huis werken, een baan met iemand delen of werktijden gelijkmatig verspreiden over een jaar vallen binnen het kader van dit onderzoek allemaal onder ‘flexibele werktijden’.
Family Friendly Working stelde het belang van flexwerken vorige maand nog vast: uit een eigen onderzoek van de organisatie bleek toen dat eenderde van de jonge ouders die gestopt is met werken, dat doet uit gebrek aan een flexibel werkrooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.