Werken vanuit huis: voordelig of duur?

Werken vanuit huis

Werken vanuit huisEr was ooit een tijd dat je, wanneer je veel vanuit huis werkte, een aantal kosten zakelijk mocht aftrekken. Bijvoorbeeld een deel van de huur, of een deel van de energierekening. Tegenwoordig is dat niet meer zo: pas als je een volledig losse werkruimte hebt, met eigen ingang en sanitaire voorzieningen, dan mag je de kosten die je ervoor maakt aftrekken. Is het dan nog wel voordelig om thuis te werken?

Inrichting

In principe geldt: als je werkruimte thuis geen eigen ingang heeft, los van de woningingang, én geen eigen sanitaire voorzieningen biedt, zoals een toilet, dan mag je alle kosten die je zakelijk maakt voor die ruimte, niet aftrekken van je belastbaar inkomen. Voor deze ruimte geldt dat je ook de inrichting niet als kosten mag opvoeren. Niets. Dus niet je bureau en je bureaulamp, maar ook niet accessoires als gordijnen, een bureaustoel of een decoratieplantje op de kast. Is werken vanuit huis dan nog wel zo voordelig?

Energiekosten

Wie veel vanuit huis werkt, heeft best veel kosten die “kantoorwerkers” niet hebben. Niet alleen koffie bijvoorbeeld, maar zeker ook bijvoorbeeld energiekosten. Wie fulltime thuis is, verstookt in de winter wel twee tot drie keer zoveel warmte als iemand die 40 tot 50 uur per week van huis is.

Huurkosten kantoorruimte

Wie een flink inkomen heeft, waarover hij/zij voor een (groot) deel 52% belasting moet betalen, kan soms beter een kantoorruimte huren. Immers, het verlaagt je 52%-schaal, waardoor je eigenlijk amper de helft van je kantoorhuur ook daadwerkelijk betaalt. En daartegenover staat dat je de stookkosten, inrichtingskosten en overige kosten die je op je kantoor maakt, wél volledig mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Prima toch?

Conclusie
Wie vrijwel fulltime vanuit huis werkt, doet er vaak (financieel) goed aan om een (kleine, goedkope) kantoorruimte buiten huis te huren. Dat heeft veel belastingvoordelen waardoor je procentueel gezien minder belasting zal betalen per jaar. Bovendien blijven privé en zakelijk zo mooi gescheiden.

Lees hier op de site van de belastingdienst over de regels voor werken vanuit je eigen woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.