Zwangerschapsdiscriminatie, 45% van vrouwen heeft ermee te maken

College voor de Rechten van de Mens doet oproep: meld discriminatie!

ZwangerschapsdiscriminatieUtrecht, 11 november 2015 – Vandaag start het College voor de Rechten van de Mens met een landelijke oproep aan zwangere vrouwen om discriminatie op en rond de werkvloer te melden. Zwangerschapsdiscriminatie is nog te vaak aan de orde en in het bijzonder op het werk, zo stelt het College. Via www.mensrechten.nl/zwanger kunnen zwangere vrouwen melding doen van discriminatie.

Zwangerschapsdiscriminatie wat is het?

Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of anders behandelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (45%) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. Jaarlijks zijn dit 65.000 vrouwen. Voor sommigen betekent dit zelfs dat ze hun baan verliezen. En dat in een periode waarin financiële zekerheid zo belangrijk voor hen is. Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich hard voor gelijke behandeling van zwangere vrouwen en roept hen op om melding te maken van zwangerschapsdiscriminatie.

Zwangerschapsdiscriminatie betekent dat werkgevers vrouwen niet mogen weigeren voor een baan of anders behandelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. De bescherming van zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen geldt bij werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, opleiding en promotie, terugkeer na verlof, beëindiging van het contract en bij het niet verlengen van een tijdelijk contract.

Zwangerschapsdiscriminatie in de praktijk

Nina (pseudoniem) werkte dit jaar als productiemanager bij een uitzendbureau. Haar werkgever heeft aangegeven dat Nina, wanneer zij goed functioneert en er voldoende werk is, een nieuw contract aangeboden krijgt. Tijdens haar zwangerschap liep haar tijdelijke contract af. Echter, het uitzendbureau besloot haar contract, ondanks Nina’s goede functioneren, niet te verlengen.

“Het gaat hier om zwangerschapsdiscriminatie.” stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. “Het is verboden om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen door zwangerschap. Ook mag iemands mogelijke zwangerschap geen reden zijn om een vrouw niet aan te nemen, noch mag er tijdens een sollicitatie geïnformeerd worden naar een kinderwens. Wanneer hier wel sprake van is, dan kunnen vrouwen melding doen van discriminatie bij het College. Het College maakt de problemen waar vrouwen tegen aanlopen zichtbaar en kan ongelijke behandeling in veel gevallen aanpakken.”
Melding doen van discriminatie kan via www.mensenrechten.nl/zwanger.

Facts & Figures zwangerschapsdiscriminatie

45% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren geven aan dat zij iets hebben meegemaakt dat volgens de wet op discriminatie wijst.
44% van de vrouwen met een tijdelijk contract geven aan dat hun contract niet is verlengd (mede) wegens zwangerschap.
38% van de vrouwen geeft aan dat het contract op het laatste moment niet doorgaat of dat de voorwaarden worden veranderd vanwege de zwangerschap.
13% van de vrouwen geeft aan dat zij door haar zwangerschap of moederschap is benadeeld. Ze werden uitgesloten voor een promotie, liepen salarisverhoging mis, mochten geen opleiding volgen of liepen een vast contract en/of urenuitbreiding mis.
Bij 10% van de vrouwen die na terugkomst van hun verlof bij dezelfde werkgever in dienst blijven heeft de werkgever bepaalde taken afgenomen zonder haar medeweten. In 5% van de gevallen is de werkneemster in een andere, lagere functie geplaatst.
3% van de vrouwen met een vast contract geeft aan dat zij is ontslagen (mede) wegens zwangerschap.
Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart onprettige ervaringen op het werk, die niet altijd als discriminatie te betitelen zijn. Zo verloopt de omgang met collega’s en/of de leidinggevende niet altijd goed en is het in de praktijk niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven.
(bron: College voor de Rechten van de Mens, 2012)

Over de campagne

Het College voor de Rechten van de Mens voert campagne om ongelijke behandeling zichtbaar te maken en doet een directe oproep om melding te maken van discriminatie. Via aansprekende posters in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, social media, online inzet van display advertising en interactieve video’s wordt men geconfronteerd met situaties die herkenbaar zijn voor veel zwangere vrouwen:  ‘Je bent zwanger en vertelt blij het nieuws aan jouw manager. Hoe denk jij dat dit verder gaat? ’
De campagne richt zich niet alleen op zwangere vrouwen, de komende weken komen ook andere specifieke doelgroepen aan bod. Discriminatie in het onderwijs en/of op de arbeidsmarkt komt helaas ook vaak voor bij mensen met een fysieke beperking of psychische kwetsbaarheid en jongeren met een niet Nederlands klinkende (achter)naam die een stage zoeken. Ieder van deze doelgroepen kan via een van de op hen toegespitste landingspagina’s melding doen van discriminatie bij het College.

Over het College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens belicht, bewaakt en beschermt mensenrechten, bevordert de naleving van mensenrechten (inclusief gelijke behandeling) in praktijk, beleid en wetgeving, en vergroot het bewustzijn van mensenrechten in Nederland. Het College streeft naar het verbeteren van de mensenrechtensituatie in Nederland. Mensenrechten zijn rechten die gelden voor ieder mens in Nederland. Ze beschermen ons tegen de macht van de staat en zorgen ervoor dat een mens in waardigheid kan leven.

Iedereen die zich gediscrimineerd of ongelijk behandeld voelt kan met zijn/haar klacht terecht bij het College.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.