Wat is ouderschapsverlof en kraamverlof? En waar heb je recht op?

Wat is ouderschapsverlof

In 2020 is de Wet Arbeid en Zorg gewijzigd, waardoor het kraamverlof van partners aanzienlijk werd verlengd. Het kraamverlof werd vervangen door het geboorteverlof. Het geboorteverlof verschilt enorm van het oorspronkelijke kraamverlof. Op grond van het geboorteverlof kan de partner van de moeder eenmaal de wekelijkse arbeidsduur van maximaal vijf dagen opnemen mét behoud van het loon. Het verlof moet worden opgenomen binnen vier weken na de dag van bevalling.

Aanvullend geboorteverlof via UWV

Vanaf 1 juli 2020 kan je na het geboorteverlof ook nog een aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit aanvullende verlof duurt maximaal vijf keer de arbeidsduur per week. De werknemer moet het verlof wel binnen een half jaar na de geboorte opnemen. Tijdens dit verlof krijgt de werknemer een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het dagloon.

Wie kan het kraamverlof opnemen?

Wanneer heb je recht op kraamverlof? Dat geldt voor iedereen, die verbonden is met de moeder van het kind. Of je nu getrouwd bent of samenwoont. Als je onder deze drie regels valt heb je recht op kraamverlof:

  • Je bent getrouwd met de moeder of je hebt een geregistreerd partnerschap,
  • Je bent ongehuwd, maar woont wel samen met de moeder,
  • Je hebt het kind van de moeder officieel erkend.

Wat is ouderschapsverlof?

Wat is ouderschapsverlof? Deze regeling geeft je als werknemer het wettelijke recht om meer tijd door te brengen met je kind, zonder dat je jouw arbeidscontract hoeft aan te passen. Je hoeft dus niet terug in contracturen. Je mag dit verlof opnemen tot 8 jaar na de geboorte van je kind. En het geldt voor ieder kind waar jij voor zorgt. Dus ook stief-, pleeg- en adoptiekinderen tellen mee in deze regeling. Dit verlof is meestal onbetaald.

Onbetaald ouderschapsverlof uren berekenen

Het ouderschapsverlof berekenen is simpel! Werknemers hebben namelijk wettelijk recht op 26 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Bij een contract met flexibele uren ga je uit van het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 3 maanden vanaf het moment van aanvragen. Twee rekenvoorbeelden van Please.nl :

Bij een vaste arbeidsomvang

Joep werkt 40uur per week. 40 x 26 = 1040 uur.

Bij een contract met flexibele uren

Natalie werkt onregelmatig, maar werkte de afgelopen 3 maanden gemiddeld 12 uur per week. 12 x 26 = 312 uur.

Je mag zelf bepalen hoe en wanneer je deze uren wilt opnemen. Gelijk na het bevallingsverlof of pas na een aantal jaar. Een dag per week of aaneengesloten. Dit ouderschapsverlof is wel onbetaald. Jouw werkgever mag je het verlof niet weigeren. Wel kan de werkgever overleggen over het moment waarop je het verlof opneemt. Zowel vaders als moeders hebben er recht op. 

Betaald ouderschapsverlof in de toekomst?

Ouderschapsverlof is nu meestal onbetaald verlof. Op 21 april 2021 is echter een wetsvoorstel aangenomen waarin ouderschapsverlof in 2022 deels betaald kan worden opgenomen. Dat is het gevolg van een Europese richtlijn. Voor Nederlandse werknemers betekent dit dat zij per 2 augustus 2022 recht hebben op een uitkering van het UWV van 50% van het dagloon gedurende 9 weken. Dit moet je wel opnemen in het eerste levensjaar van je kind. Dus het is niet zoals het onbetaalde ouderschapsverlof, die je kunt verspreiden over de eerste acht levensjaren van je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.