4 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Succesvol sollicitatiegesprekDe eerste indruk bij een sollicitatiegesprek kun je maar één keer maken. Zorg dus dat deze positief is. Dat je de juiste skills hebt om de vacature te vervullen heeft je nieuwe werkgever waarschijnlijk al op je CV kunnen lezen. Nu komt het aan op wie jij bent en of je bij de bedrijfscultuur past. Laat jezelf dus van je beste kant zien. Verzorg jezelf goed, kleed je representatief en maak van het interview een wederzijds gesprek. We zetten 4 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek voor je op een rijtje.

1. Goede kleding en uiterlijke verzorging

Trek passende kleding aan. Ook als een net pak niet vereist is, trek schone kleding aan die helemaal heel is. Gaten in broek of shirt zijn niet gewenst. En behalve nette, verzorgde kleding, verzorg ook jezelf. Was je haren, kam het netjes en maak je zo neutraal mogelijk op. Geen dikke make-up laag, maar ook niet een ‘zo uit bed gesprongen’ uiterlijk. Besteed er aandacht aan, want dat is het eerste wat jouw nieuwe werkgever te zien krijgt van jou. Natuurlijk mag je helemaal als jezelf gaan, maar dan wel de beste versie van jezelf.

2. Kom op tijd voor een succesvol sollicitatiegesprek

Bij een succesvol sollicitatiegesprek is het belangrijker dan ooit om op tijd te komen. Net als bij het afleggen van een examen. Neem ruim de tijd als je moet reizen of fietsen naar je sollicitatiegesprek, want hijgend en zwetend aan komen rennen is geen fijn gezicht. Sommige mensen zijn gewoon niet zo goed met tijd. Als je van jezelf weet dat je tijd slecht in kunt schatten, oefen dan al ruim van tevoren met op tijd komen. Koop een wekker of een Swatch horloge bij Horloge.nl en maak in de periode voor je sollicitatiegesprek al wat afspraken met vrienden. Probeer stipt op tijd aanwezig te zijn of gewoon wat eerder. Ook al houd je niet van wachten, het geeft je veel rust als het erop aankomt.

3. Wees vriendelijk en zelfverzekerd

Met de juiste glimlach verover je de wereld. Uit onderzoek blijkt dat andere mensen je inschatten als zelfverzekerd en succesvol als je een gulle glimlach weggeeft. Doe dat dus vooral. Het geeft de ander ook een prettig gevoel en dat is precies de sfeer die je neer wilt zetten. Voel je je onzeker en is lachen niet het eerste waar je aan denkt? Forceer het dan niet. Maar wees in elk geval vriendelijk. Daarnaast is het belangrijk bij een eerste begroeting een stevige handdruk te geven. Steek je hand recht uit, zodat je niet de andere hand naar beneden drukt en laat die van jou ook niet wegdrukken. Hoe hard je knijpt in de hand van de ander is afhankelijk van wie je voor je hebt. Een grote sterke man mag je wat steviger de hand schudden dan een tengere vrouw. Maar een slappe hand geeft de indruk dat je onzeker bent, dus wees niet te bescheiden. Geef bij voorkeur elkaar staande de hand en niet zoals op deze foto zittend. Na het handen schudden word je vaak uitgenodigd om te gaan zitten. Ga daar dan netjes op in. Zit jij zelf te wachten en komt je gesprekspartner naar je toe lopen? Sta dan eerst op en schud dan elkaar de hand.

4. Maak contact en toon belangstelling

Bij binnenkomst en tijdens de handdruk is het belangrijk om oogcontact te maken met je gesprekspartner. Als je wegkijkt kan dat onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen op de andere persoon. Gebruik het oogcontact ook om belangstelling te tonen. Het zal je helpen je eigen zenuwen te vergeten als je je in de ander interesseert. Stel dus ook vragen. Niet alleen over het bedrijf, maar ook over de persoon in relatie met zijn of haar werk. Een open houding en actief luisteren hoort daar ook bij. Denk erbij na dat je niet met je armen over elkaar gaat zitten. Dat is te ‘gesloten’ en kan verschillende signalen afgeven als onzekerheid, onbetrouwbaarheid of desinteresse. Luister goed en vraag door op dingen die je gesprekspartner vertelt. Je laat dan zien dat je luistert en interesse hebt. Ook hierbij is het belangrijk de ander regelmatig aan te kijken en te glimlachen als het past binnen het gesprek. Bereid je goed voor op het gesprek. Daarmee kun je ook je belangstelling laten zien. Zorg dat je weet wie je voor je hebt en lees zoveel als je kunt over het bedrijf. Dan zal het je ook beter lukken om zinnige vragen te stellen en minder zenuwachtig te zijn. Lukt dit je allemaal? Dan heb je vrijwel zeker een succesvol sollicitatiegesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.