Hybride werken? Hier moet je op letten als werkgever

hybride werken

Waar de ene werknemer stond te springen om weer naar kantoor te gaan, zit de ander er toch wel tegenaan te hikken. De oplossing voor veel werkgevers is het invoeren van hybride werken. Hybride werken is een fenomeen waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor of op andere locaties. Hierbij houden werknemers wel het contact op kantoor, maar hebben ook de vrijheid om thuis of op een andere plek te werken, die hen inspiratie biedt. In deze nieuwe manier van werken komen ook nieuwe aandachtspunten naar voren. Zoals ergonomie, zorg en teambuilding.

Comfort uit en thuis

Waar je op kantoor wellicht al bezig was met ergonomische stoelen en sta-bureaus is dit thuis nog niet altijd het geval. Toch is het raadzaam om hierin te gaan investeren nu thuiswerken (zeker deels) een blijvertje is. En dat is niet alleen fijn voor je werknemers. Want op de lange termijn ga je er ook klachten en zelfs ziekte uitval mee voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal.

Help, help! Veiligheid op kantoor

Nu hybride werken steeds meer de norm wordt, zullen niet altijd alle medewerkers op hetzelfde moment op kantoor aanwezig zijn. Dit doet niks af aan jouw verplichting als werkgever om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg mensen aanwezig zijn met een erkende BHV cursus op zak. Dit zal er misschien in resulteren dat je meer mensen moet laten opleiden. Een verantwoordelijkheid die je altijd moet nemen, want dit zijn van die gevallen waar het maar één keer goed mis hoeft te gaan en je met de brokken zit.

Lees daarom ook vooral even wat de overheid erover zegt, ze leggen helder uit wat de richtlijnen zijn wat betreft het aantal BHV’ers op de werkvloer. Neem de bovenkant van de norm om er zeker van te zijn dat er genoeg BHV geschoolde mensen aanwezig zijn. Je kunt zelfs overwegen om iedereen een BHV opleiding te geven. Dan weet je zeker dat jij goed zit als werkgever én het schept een band. Vergeet de fiscale voordelen ook niet van het investeren in opleidingen van personeel! De overheid snapt dat een dergelijke opleiding erg belangrijk is, dus zo’n cursus kost de werkgever niet zo veel.


LEES OOK: Misverstanden over thuiswerken: wat veranderde er de afgelopen 10 jaar?


Hybride werken? Eén team, één taak

Vergeet bij hybride werken ook zeker niet het belang van een sterk team. Doordat we meer thuiswerken en in verschillende schema’s, komt het al snel voor dat collega’s elkaar mislopen. De kans op ruzietjes en misverstanden neemt daardoor zienderogen toe. Om dit te voorkomen is het goed om de teambuilding in het oog te houden. Organiseer regelmatig teambijeenkomsten met echt iedereen en vergeet ook vooral de leuke dingen niet. Organiseer wat vaker een borrel of een teamuitje.

Kortom, nieuwe tijden vragen om een nieuwe visie als werkgever. Ga hierin mee en raak het belang van de werknemers en het team als geheel niet uit het oog. Ook de risico’s op het gebied van gezondheid en vitaliteit veranderen. Door deze scherp te hebben en hierop te acteren voorkom je dat er op termijn gevaren en risico’s ontstaan. En we weten allemaal; Goed personeel is de grootste waarde van je bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.