Waar moet je op letten bij de verlichting op kantoor?

Waar moet je op letten bij verlichting op kantoor

Er is een paar dingen belangrijk om op te letten bij de inrichting van een kantoor, die nog wel eens vergeten worden. Zoals akoestiek, gebruik van kleuren maar ook zeker verlichting. Wanneer de inrichting van een pand wordt opgesteld wil het nog wel eens voorkomen dat er geen goed plan voor de verlichting gemaakt wordt. Dit is echt zonde, want goede verlichting geeft een geweldige boost aan een inrichting. En het beïnvloed de sfeer op de werkplek. Waar moet je op letten bij verlichting op kantoor?

Waar moet je op letten bij verlichting op kantoor?

Zoals eerder aangegeven is verlichting een belangrijk element bij de inrichting van een project. Zo is er allereerst een aantal bouwkundige uitdagingen. De verlichting moet op de goede hoogte hangen om ervoor te zorgen dat de gehele ruimte belicht kan worden. Maar anderzijds mag licht niet teveel hinder opleveren. Het is voor personeel erg vervelend als ze telkens tegen het licht van een lamp moeten aankijken. Dat is ook niet gezond voor de ogen.

Wat is mooi en past bij het interieur?

Na de bouwkundige verplichtingen is er ook nog een aantal esthetische topics waar je naar moet kijken. Zo is het belangrijk dat de verlichting bij de rest van het interieur past. Je kunt ervoor kiezen om verlichting te gebruiken in combinatie met logo’s. Zo vallen deze goed op. Maar de kleur moet ook geschikt zijn om in te werken. Een laatste functie voor licht is het versterken van het concentratievermogen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het verlichtingsniveau tussen het computerscherm en de rest van de ruimte te verkleinen.

Koud of warm licht gebruiken?

Dat je een licht zacht of fel kunt afstellen is vrij bekend. Maar dat er ook nog verschil zit tussen koud en warm licht weten minder mensen. De temperatuur van verlichting, zoals we dat noemen, noemen we ook wel kleurtemperatuur. Je drukt deze uit in de eenheid Kelvin. Warm licht is minder Kelvin dan koud licht. Zo is warm licht vaak rond de 2700 Kelvin en gaat koud licht tot ongeveer 10.000 Kelvin.

Waar gebruik je welk licht?

Licht van 2700 Kelvin vind je vaak bij recepties, vergaderruimten en kleine koffiebarretjes. Om goed te concentreren tijdens het werk wordt een lamp aanbevolen die een temperatuur van 3000 à 4000 Kelvin heeft, dit is ongeveer de verlichting van een LED lamp. Om dit in perspectief te zien; de welbekende tl-balk heeft een fors hogere temperatuur van zo ongeveer 6000 Kelvin. Deze tl-verlichting is wellicht handig om te focussen en hard te werken, maar heel gezellig is het niet per se. Je moet dus rekening houden met de functie van de ruimte bij het kiezen van verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.