Gemotiveerd aan de slag na de vakantie?

De zomer  is ten einde. Kinderen zijn weer naar school en het werk is hervat. De tijd van uitrusten en bijkomen is voorbij. Maar hoe voelt werkend Nederland zich na  een vakantieperiode?

Het effect van vakantie
Weinig vrije tijd hebben, maakt dat we er juist van kunnen genieten als we vrij zijn. Gek genoeg genieten we optimaal van vrije tijd, als we ook weer zicht hebben op het einde ervan. Dit impliceert dat medewerkers, na hun welverdiende vakantie vaak weer staan te popelen om aan de slag te gaan. Dat is ook meestal de verwachting van werkgevers.
‘Het omgekeerde blijkt echter het geval te zijn’, aldus Anna Maria Donnina, Arbeids- en Organisatiedeskundige bij Arbo Unie. Er is juist sprake van een lagere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid na de vakantieperiode. Dat blijkt uit eerder onderzoek dat Arbo Unie onder ruim 1000 werknemers in Nederland deed. Ongeveer dertien procent van de respondenten oriënteerde zich na de vakantie op ander werk.

De niet-vakantiegangers
En hoe gaat dat met mensen die werken in een vakantieperiode? Dit hangt af van de sector waarin ze werken. Zo zien we dat medewerkers in het onderwijs die doorwerken tijdens schoolvakanties, onderbelast zijn. Oftewel een ‘bore-out’ krijgen. Er hoeven geen lessen gegeven of voorbereid te worden en vergaderingen zijn opgeschort. Terwijl we in de zorg bij de achterblijvers juist een piek in werkbelasting zien door een kleinere personeelsbezetting. Deze twee kanten van eenzelfde medaille (onderbelasting en overbelasting) kunnen hetzelfde effect op medewerkers hebben. Namelijk een verminderde betrokkenheid bij de organisatie als gevolg van gevoelens van uitgeputheid, futloosheid, geen plezier en geen voldoening uit het werk halen. Met mogelijk verzuim tot gevolg.

Vakantieparadox
Een van de redenen van een lagere tevredenheid en betrokkenheid na de vakantie ligt in de vakantieparadox[1]. Als je op vakantie bent en je hebt het ontzettend naar je zin, dan lijkt het of de tijd voorbij vliegt. Nog voor je er erg in hebt, ben je weer aan het werk. Maar maak je geen zorgen: als je erop terugkijkt, dan lijkt het of die week vakantie opeens een eeuwigheid heeft geduurd. Hoe kan dat? Eigenlijk is dit een soort gezichtsbedrog in je hersenen, die de hoeveelheid verstreken tijd voor een flink deel afmeten aan het aantal nieuwe herinneringen dat je aanmaakt. Tijdens een gewone week thuis zijn dat er vaak niet erg veel. Maar tijdens de vakantie juist wél: we maken nieuwe dingen mee, ontmoeten nieuwe mensen en zijn in een andere omgeving. Hetzelfde ‘gezichtsbedrog’ treedt op als we weer aan het werk gaan. De mailbox puilt uit en het to do-lijstje is lang. Met als gevolg dat we dus weer tijd te kort komen en met weemoed terugverlangen naar de vakantie.

Hoe ga je weer gemotiveerd aan de slag?
De leidinggevende heeft volgens Donnina van Arbo Unie een cruciale rol in het beperken van de negatieve effecten van vakantie. Uiteraard begint dit door de vakantieperiode tijdig te bespreken: Hoe gaan we om met de vakantiedip of –piek. Managen medewerkers hun tijd efficiënt en slim, zowel voor als direct na de vakantie? Welke taken zijn er voor de achterblijvers en is dit realistisch en haalbaar?  Na de vakantie is het ook van belang dat medewerkers hun motivatie en ambities in het werk kunnen bespreken. Dit kan eenvoudig door kort na de vakantie functionerings- en POP-gesprekken te voeren. Ook kan na de vakantie in het team besproken worden welke ambities er zijn tot aan het einde van het jaar.

Ook in 2013 zal Arbo Unie het effect van vakantie op de inzetbaarheid van medewerkers onderzoeken. De resultaten volgen in oktober en vindt u op: arbounie.nl.

Bron: Arbo Unie, 2013


[1] Bron: “Time warped” Claudia Hammond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.