Solliciteren in tijden van concurrentie

Solliciteren in moeilijke tijden

SolliciterenNa de crisis liggen ook nu de banen nog niet voor het oprapen. De schrik zit er bij veel bedrijven nog flink in. En nog steeds vallen er bedrijven om. Er solliciteren soms honderden kandidaten op een functie. Als je gaat solliciteren is het dus goed om je te onderscheiden van de andere gegadigden. Hoe doe je dat? Vind jij je baan op een bijzondere plek, via een aparte weg? Of weet jij als geen ander de werkgever te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent? Waar kun je op letten om met succes een leuke baan te bemachtigen?

Weet wat je kunt en wat niet

De eerste stap is meer dan ooit, je goed bewust te worden van wat jij kunt. Welke opleiding heb gevolgd je en welke vaardigheden heb jij je eigen gemaakt? Welke ervaring breng je mee? Zet het eerst voor jezelf op papier en combineer dat in gedachten met de wensen die je hebt voor een nieuwe baan. Als je zelf duidelijk in beeld hebt wat je kunt, kan je dat ook goed overbrengen op anderen. Het sterkt je zelfvertrouwen. En dat is precies wat je nodig hebt om succesvol te solliciteren.

Weet wat je wilt

Solliciteer niet zomaar op elke functie omdat je bang bent dat je anders niets zult vinden. Wijs in gedachten alles af wat niet bij je past. Het is zonde van je tijd en je energie om overal op in te gaan. Sterker nog, het zal je misschien beletten om de echt mooie kansen te vinden. Blijf dus kritisch en doe geen concessies uit angst. Ga juist uit van jouw kracht!

Persoonlijk netwerk

Zoek jij net als alle andere werkzoekenden in de krant, op internet of bij het CWI (Centrum voor werk en Inkomen) naar een baan? Dan heb je grote kans dat je veel concurrentie hebt. Loop liever eens door een stad en maak persoonlijk kennis met mensen. Praat overal waar je komt over de wensen die jij hebt voor jouw nieuwe baan. Grote kans dat iemand uit jouw persoonlijke netwerk een baan voor je weet. En als je via een persoonlijk contact wordt voorgesteld aan je nieuwe werkgever, is de kans vele malen groter dat je aangenomen wordt.

Presenteer je goed

Een goede presentatie is belangrijk als je voor het eerst je nieuwe werkgever ontmoet. Je kleding, jouw verhaal en visitekaartjes moeten natuurlijk passen bij wie jij bent. En ook bij het werk dat jij uit wilt gaan voeren. Als het werk echt bij jou past, weet je precies hoe jij dat kunt doen. Door te weten wat je wilt en dat voor jezelf goed op een rijtje te zetten, kun je vol zelfvertrouwen op pad. En zorg er ook voor dat je voordat je gaat solliciteren je goed inleest in de markt, de werkzaamheden en de cultuur van het bedrijf waar jouw interesse ligt. Stel vragen en laat zien dat je nu al ‘hart hebt’ voor de zaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.