Stel je software veilig

Als zelfstandig ondernemer kom je tegenwoordig haast om in de regels, wetten, verplichtingen en taken. Sommige zijn belangrijk terwijl andere optioneel en niet direct noodzakelijk zijn. De Escrow overeenkomst hoort duidelijk in de eerste categorie. Want stel je voor; je hebt flink geïnvesteerd in (custom) bedrijfssoftware en de leverancier of ontwikkelaar gaat failliet. De broncode -daar draait het allemaal om- is in het geval van een standaard software licentie  eigendom van de leverancier of de betreffende ontwikkelaar .” Ja en?” hoor je jezelf nu denken. Maar  laat die broncode nu nét onmisbaar zijn om het systeem up to date te houden, om belangrijke aanpassingen in de software te kunnen doorvoeren en om de processen te kunnen blijven ontwikkelen. In veel gevallen is het op regelmatige basis bijwerken van de software zelfs noodzakelijk om de algehele bedrijfsvoering voort te kunnen zetten. Als de producten/leverancier wegvalt -en daarmee ook de beschikking over de broncode- kan je bedrijf dus in zwaar weer terecht komen! Dit is te voorkomen want de Escrow overeenkomst biedt een passende en waterdichte oplossing!

Wat koop je bij het aanschaffen van een softwarepakket?

Het is niet altijd duidelijk wat er bij de aanschaf van een softwarepakket is inbegrepen. Natuurlijk ontvang je de software en de licentiekosten (inbegrepen bij de aanschaf) zorgen ervoor dat je daarnaast ook de rechten voor het gebruik van de software krijgt. Mooi geregeld zou je denken, maar de gebruiksrechten zijn wat anders dan de eigendomsrechten en deze zijn doorgaans echter niet bij de aanschaf inbegrepen. Is dit belangrijk? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden door jezelf deze vraag te stellen: komt mijn bedrijfsvoering op welke manier dan ook in de knel als ik geen aanpassingen / verbeteringen meer kan doorvoeren in mijn bedrijfssoftware? Is het antwoord “ja” dan zijn de eigendomsrechten wel degelijk belangrijk voor jouw onderneming. Want in het geval dat de ontwikkelaar of leverancier om welke reden dan ook niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, wil je toch de beschikking kunnen hebben over de broncode. De Escrow overeenkomst biedt een uitkomst in het geval de ontwikkelaar bijvoorbeeld failliet gaat of het product uit de handel haalt. Met het aangaan van een Escrow overeenkomst kunt u als gebruiker/klant altijd de broncode opvragen en kunnen de bedrijfsactiviteiten zorgeloos voortgezet worden.

Waarborgen van gebruiksrecht

Escrow betekent letterlijk “de waarborg in handen van een derde partij” en stelt in het kort dat partij A een derde en autonome partij C in vertrouwen neemt om een product, dienst of andere intellectueel eigendom in bewaring te nemen. Partij C mag dit eigendom (in dit geval betreft het dus software) in bepaalde situaties aan partij B -de ondernemer en meestal ook initiatiefnemer voor het afsluiten van een Escrow overeenkomst- overhandigen. Naast software kan het bijvoorbeeld ook gaan om specifieke kennis zoals technische gegevens.

Stel je bedrijfsvoering veilig

Bij het aangaan van een Escrow overeenkomst wordt  het betreffende goed -in dit geval de broncode van de software- op een speciale Escrow account gezet. Hiermee is de eigenaar (softwareontwikkelaar) verzekerd dat zijn eigendom veilig is opslagen en geeft het de afnemer de garantie dat er altijd kan worden beschikt over deze code. Echter, het vrijgeven van de code gebeurt niet zomaar en kan alleen in specifieke omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden zoals in het geval van faillissement of wanneer de leverancier het product niet langer ondersteunt. De Escrow overeenkomst is voor veel bedrijven dus eerder noodzakelijk goed dan luxe. Naast het feit dat de bedrijfsvoering veilig gesteld is met het aangaan van de overeenkomst, biedt de Escrow specialist ook service en ondersteuning bij vragen, calamiteiten of juridische geschillen. Zo ga je als ondernemer veilig en voorbereid het nieuwe jaar in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.