Workaholics kennen eigen grenzen niet

Wanneer ben ik een workaholic

Het fenomeen ‘workaholic’ schijnt de laatste jaren flink te zijn toegenomen. Maar wat is een workaholic nu eigenlijk? Simpel gezegd is het iemand die verslaafd is aan werk. Workaholics kennen hun eigen grenzen niet. Het zijn mensen die aan niets anders dan werk kunnen denken. Elke dag weer. Niet alleen op kantoor, maar ook na werktijd werkt hij gewoon door. Een grens tussen privé en werk is er eigenlijk niet. En het gaat zelfs ten koste van slapen.

Wat is een workaholic?

Workaholics kennen eigen grenzen niet

Psychotherapeut Bryan Robinson noemt de werkverslaving ‘de cocaïne van deze tijd’. Het is een keiharde verslaving, die je een sociaal en gezond leven ontneemt. Je bent een workaholic als je de grens van gewoon hard werken overschrijdt.

Bryan Robinson vergelijkt werkverslaving één op één met drugs- of alcoholverslaving. Een ernstig probleem dat hij al 20 jaar probeert te verhelpen, onder andere in zijn boek ‘Chained to the Desk’ (1998).

Het is een probleem zonder naam. Wat bedoelt Robinson daarmee, ‘het probleem zonder naam’? Dat het grootste probleem van werkverslaving het feit is dat het niet als probleem wordt gezien in onze maatschappij. Workaholic zijn wordt in onze samenleving zelfs beloond met een ere-status. Je werkt immers heel hard. Maar het zou erkend moeten worden als een verslaving.

Wat zijn dan de verschillen tussen een ‘workaholic’ en een ‘harde werker’?

Wat de verschillen zijn tussen harde werkers en workaholics? Dat kun je het beste omschrijven door de meest duidelijke symptomen op een rijtje te zetten.  

Motivatie om hard te werken

Er is een verschil in de oorsprong van de motivatie om hard te werken. Workaholics werken vanuit zelfopgelegde eisen. Harde werkers werken volgens de eisen van hun werkgever of functie.

Werk kunnen uitschakelen

Workaholics kunnen de gewoonte van werken slecht of helemaal niet uitschakelen. Harde werkers kennen wél het verschil tussen ‘werken’ en ‘even niet werken’. En kunnen ook ontspannen op z’n tijd.

Tijd maken voor andere activiteiten

Workaholics werken ten koste van andere levensactiviteiten. Zij zullen sociale interactie door middel van sport, spel of gezellig samen eten vermijden. Harde werkers willen het werk nog wel eens neerleggen voor een wekelijks potje tennis of de verjaardag van een vriend.

Emoties onder controle of niet?

Workaholics ervaren een achtbaan van extreem positieve én negatieve gevoelens. Harde werkers hebben een stabielere emotionele balans.

Moeten of willen?

Workaholics werken vanuit een gevoel van moeten en ervaren veel druk. Die zij vooral zichzelf opleggen. Harde werkers doen hun werk vanuit passie en enthousiasme. Zij ervaren meer positieve gevoelens.


LEES OOK: Efficiënt werken na de zomer? 5 tips die je helpen
EN Carrière switch maken? Dit is een goed moment


De ernstige gevolgen van een werkverslaving

Sinds de term ‘workaholic’ in de jaren 70 de wereld in is geholpen, is de hoeveelheid aanwijzingen voor deze aandoening alleen maar gegroeid. Het bestaan ervan valt niet meer te ontkennen. Werkverslaafden vertonen dezelfde verschijnselen als drugs- of alcoholverslaafden, zoals Malissa Clark al aantoonde. En werkverslaving is gelinkt aan een complete waslijst aan gevaarlijke gevolgen, zoals burn-out, alcoholisme, slaapproblemen, hartfalen, depressie, angststoornissen, gewichtstoename, hoge bloeddruk, ongelukkige huwelijken en zelfs een vroegtijdige dood.

Ben jij een workaholic? Een paar tips tegen werkverslaving

Herken jij de symptomen bij jezelf? Misschien heeft iemand anders je erop moeten wijzen. Maar als je ze nu erkent, ben je al een heel eind. Nu mag je écht iets gaan veranderen in je leven en je werk. Natuurlijk is het belangrijk je te realiseren dat zo’n ernstige aandoening niet compleet verholpen kan worden met ‘een paar tips’. De eerste tip is daarom om professionele hulp te zoeken.

Zoek professionele hulp

Zeker als je denkt dat jouw werkverslaving al een ver gevorderd stadium heeft is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Ernstige verslavingen kunnen mensen zelden of nooit zelf oplossen.

Erken dat je de regie terug wilt nemen over je leven

Voormalig directeur van E-bay, Maynard Webb, weet daar alles van – door een ernstig workaholic verleden. Hij heeft anders leren omgaan met zijn werk, en kan jou daar ook wat over vertellen. Zijn belangrijkste tip: ‘Word directeur over je eigen leven.’ Erkennen dat je de regie terug wil nemen is een belangrijke stap naar genezing.

Trap even volledig op de rem

Trap op de rem. En dan bedoel ik de noodrem. Een beetje terugschakelen heeft geen zin. Je moet echt even tot stilstand komen. Neem een week vakantiedagen op en koel even helemaal af. Dat kan ontwenningsverschijnselen geven. Adem daar doorheen of ga zoveel mogelijk slapen tot je weer zin hebt om iets anders te doen.

Schrijf de missie voor jouw leven op

Schrijf jouw persoonlijke ‘mission statement’. Je zet daarin jouw missie en visie in het leven. Bedenk dat je zowel werk als vrije tijd hierin meeneemt. En schrijf op hoe jij succes zou definiëren aan het einde van je leven. Waar wil je later op terugkijken? Wanneer ben je daar tevreden mee?

Structureren en delegeren

Herstructureer al je taken. Als je weer aan het werk gaat, doe dan alleen de zaken die echt belangrijk zijn. Dingen die je niet kunt overlaten aan anderen. Delegeer de rest. Of laat het achterwege. Vooral dat laatste is lastig, maar wees streng voor jezelf!


LEES OOK: Personeel aannemen voor je bedrijf? Welke mogelijkheden zijn er?


Plan tijd in voor privé

Als je een planning maakt, ruim dan tijd in voor jezelf. Je familie en vrienden. Doe dat net zo toegewijd als al je andere taken. Wat ga je doen in die tijd? Een boek lezen, sporten, je moeder bellen, mee naar de sportclub met je kinderen of een avondje uit met je partner. Alles is goed, als het maar geen werk is. En probeer daar voldoening uit te halen.

Breng je omgeving op de hoogte

Breng je collega’s en je familie op de hoogte van je nieuwe gewoonten. Neem tussen de middag een lunchpauze en ga op tijd naar huis. Geef die grens op je werk duidelijk aan. Net zolang tot iedereen eraan gewend is. Laat je collega’s ook weten dat je buiten werktijd niet meer bereikbaar bent. Als dat lastig is, laat dan je werktelefoon op kantoor liggen.

foto door Cottonbro via Pexels. Dit bericht verscheen eerder al op deze website in januari 2013. Inmiddels heb ik het artikel aangevuld met meer tips om een werkverslaving te verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.