Secundaire arbeidsvoorwaarden in de strijd om goed personeel

secundaire arbeidsvoorwaardenIn de krappe arbeidsmarkt zijn er veel manieren om toch het beste personeel aan jouw bedrijf te binden. Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen daarin een belangrijke rol. Het zijn beloningen die je aanbiedt aan je personeel, bovenop het salaris dat je hen geeft. Je kunt denken aan financiële beloningen zoals een dertiende maand, vergoedingen of bedrijfsparen. Maar ook een auto van de zaak en de mogelijkheid om flexibel te werken zijn belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waarmee je de beste kandidaten kunt werven.

De juiste persoon vinden voor de job

Het begint natuurlijk altijd met de juiste persoon vinden voor de vacature. Het is altijd een goed idee om jouw huidige personeel te betrekken bij die zoektocht. Zij zijn een belangrijk visitekaartje voor jouw bedrijf als het gaat om het vinden van de juiste nieuwe collega’s. Is je huidige personeel tevreden? Dan kunnen zij goede ambassadeurs zijn om goede kandidaten enthousiast te krijgen voor jouw bedrijf. Als je eenmaal kandidaten gevonden hebt, begint het onderhandelen. Omdat er veel vacatures zijn, krijgen goede kandidaten vaak meerdere aanbiedingen. Bied daarom een goed salaris en relevante secundaire arbeidsvoorwaarden. Een vrijgezelle jonge man heeft niets aan kinderopvang, maar wil misschien wel een auto van de zaak.

Auto of fiets van de zaak

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden kun je inzetten om kandidaten aan jouw bedrijf te binden? Het is handig om daarbij te kijken naar de behoefte van de kandidaat. In een grote stad heeft jouw personeel meer aan een fiets dan aan een auto van de zaak. Je kunt er altijd voor kiezen om bijvoorbeeld een auto van de zaak te nemen via financial lease. De auto komt dan op de balans van jouw bedrijf te staan. En aan het einde van de looptijd is de auto jouw eigendom. Het voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen bij de aanschaf en dat je de kosten en rente af kunt trekken. Gebruik zo’n auto voor de zaak en laat iedereen die de auto nodig heeft erin rijden. Dat kan zakelijk, maar ook privé.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er nog meer?

Er zijn veel secundaire arbeidsvoorwaarden, waarmee je het jouw personeel naar de zin kunt maken. Bied bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om tijd- en plaats onafhankelijk te werken. Veel mensen hechten waarde aan hun vrijheid. En zij presteren vaak beter als ze hun eigen tijd in kunnen delen. Flexibiliteit is een van de weinige secundaire arbeidsvoorwaarden, die jou als werkgever geen geld kost. Een ander voorbeeld is het bieden van een gezonde lunch op kantoor. Of financiële voordelen zoals bedrijfsparen, bonussen, een optieregeling, overwerktoeslag, pensioen, of provisie.

Kosten voor telefoon, reizen of ziekteverzekering vergoeden is ook een mogelijkheid. En scholing- en studiekosten vergoeden geeft soms ook een belangrijke stimulans, waar jij als werkgever ook baat bij hebt. Voor sportieve werknemers kun je het abonnement op de sportschool vergoeden. Als je elke werknemer laat kiezen uit meerdere secundaire arbeidsvoorwaarden, kun je makkelijk iedereen tevreden krijgen. En dat helpt je om goed personeel aan je te binden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.