Zitten en staan tijdens het werk? Blijf in beweging!

Bewegen achter het bureau

zitten en staan tijdens het werk

Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld bijna negen uur. Mensen met een kantoorbaan zelfs vaak nog meer. In de ochtend zitten we aan de ontbijttafel en zittend in de auto gaan we naar het werk. Daar zit je achter het bureau en in vergaderruimte. Aan het eind van de dag rijd je weer naar huis. Na het avondeten (aan tafel) zit je op de bank naar Netflix te kijken. Zitten en staan tijdens het werk is heel gezond. In beweging blijven ook.

Zitten en staan tijdens het werk

De laatste jaren worden zit-sta bureaus steeds populairder op de werkvloer. De in hoogte verstelbare bureaus geven de werknemer de vrije keuze om het werk staand of zittend uit te voeren en dragen daarmee bij aan een gezondere werkomgeving. Ook kunnen ze worden gebruikt voor flexibele werkplekken, zodat de bureaus geschikt zijn voor mensen met verschillende lengtes. Ga je een zit sta bureau kopen? Let dan op de mogelijkheden om het bureaublad te verstellen.

Maak het makkelijk

Er zijn bureaus met een slinger die handmatig op de goede hoogte kunnen worden gezet en bureaus die door middel van een motor en een paneel elektrisch versteld kunnen worden. De elektrische wordt dringend geadviseerd omdat wisselen tussen zitten en staan snel moet kunnen en weinig moeite mag kosten, anders doen mensen het niet.

Het positieve effect van zitten en staan

Het positieve effect van de flexibele zit-sta bureaus is tweeledig. Allereerst zorgt het ervoor dat je een bureau precies op de gewenste hoogte kan plaatsen, waardoor je een optimale werkhouding kan aannemen. Een juiste houding voorkomt RSI klachten en andere blessures. Een ander groot voordeel is dat je afwisselend zittend en staand het werk kunt uitvoeren. Dat is goed voor de bloedsomloop. En dus veel gezonder dan de hele dag alleen maar zitten. voldoende afwisseling is belangrijk. Mensen hebben snel het idee dat staan beter voor ze is. En dan staan ze soms juist weer te lang. Terwijl het juist gaat om die afwisseling.

Wissel tijdig af

Afwisseling is belangrijk; langdurig staan kan immers net als langdurig zitten, leiden tot een verminderde doorbloeding of rugklachten. Juist door van houding te veranderen, bevorder je de bloedsomloop en spreek je verschillende spiergroepen aan, waardoor klachten worden voorkomen. Hanteer de regel; elke drie kwartier dat je zit, één kwartier staan. Ga wel goed zitten! Veel mensen zitten verkeerd op hun bureaustoel. Het is belangrijk om de bureaustoel, bij voorkeur met armleggers, op de juiste wijze in te stellen en zet het scherm op de juiste hoogte.


LEES OOK: Goedkope thuiswerkplek voor flexwerkers en ondernemers
EN Fijne werkplek en hoe bijdraagt aan productiviteit


Meer bewegen

Werken aan een zit-sta bureau is een van de eenvoudige dingen die je kunt doen om het aantal zit-uren in je dag te beperken. Het is even wennen en het vereist een opbouw. Ga ook gezamenlijk staand vergaderen en neem een wandeling tijdens de pauze. Ook om het half uur even twee minuten rondlopen langs een collega, de printer of de koffieautomaat helpt al om meer te bewegen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Albeka. Zij zijn specialist in kantoormeubelen en verkopen nieuw zowel als gebruikt meubilair voor op kantoor. Gebruikte meubelen zijn goed voor het milieu en dragen bij aan een duurzame manier van werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.