Een inheemse bloementuin voor inspiratie bij je kantoorpand

inheemse bloementuin

De tijd van tegels en grind is voorbij. Voor elke tuin is een mooie groene inrichting een aanwinst voor mens en natuur. Natuurlijk heb je parkeergelegenheid bij je kantoorpand nodig. Maar plant in de rest van de buitenruimte een mooie inheemse bloementuin aan. Inheemse planten zijn goed voor de bijen en vlinders en het geeft je personeel een mooie plek om rond te lopen of te zitten in de pauze.

Zo transformeer je de tuin tot een inheemse bloementuin

Een inheemse bloementuin

Stel je voor: je opent de deur naar de achtertuin van kantoor en stapt in een weelderige oase van inheemse planten, kleurrijke bloemen en de zoete geur van allerlei bloemen. Je waant je in een  paradijsje, ver weg van de dagelijkse sleur. Tijdens onze vakantie genieten we vaak van de natuur, maar dat kan ook in de pauze op het werk. Het geeft de ontspanning, die we elke dag wel kunnen gebruiken. Met een beetje creativiteit en planning kun je de tuin bij je kantoorpand transformeren tot een paradijsje waar je het hele jaar van kunt genieten. Hier zijn enkele stappen om een mooie natuurlijke tuin te creëren:

1. Onderzoek en inspiratie

Voordat je begint, is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar tuinontwerp en inheemse plantensoorten. Blader door tijdschriften, zoek online naar inspiratie en maak een lijst van de planten en elementen die je aanspreken. Natuurlijke tuinen kunnen variëren van wilde bloemenvelden tot mooi samengestelde borders. Dus bepaal welke stijl het beste bij jouw bedrijf past.

2. Kies inheemse planten voor een duurzame tuin

De sleutel tot een duurzame tuin is – naast het wegdoen van zoveel mogelijk tegels- de keuze van de juiste planten. Kijk naar planten die inheems zijn in jouw regio. Die gedijen altijd goed. Kijk bijvoorbeeld naar geraniums (Ooievaarsbek), rozen en herfstasters. Let op bloeitijden, zodat er altijd iets in bloei staat in de tuin. Staan ze in de zon of in de schaduw? Rozen willen zon, maar wel genoeg water, geraniums en hortensia’s groeien overal. Kijk goed naar de hoeveelheid zon in de tuin en kies daar de beste soorten bij.

3. Creëer microklimaten

Geranium of Ooievaarsbek
De Geranium of ooievaarsbek groeit in zon en halfschaduw. Het is een makkelijke plant, die geen ruimte laat voor onkruid.

Werk je niet met wat de tuin al biedt? Omdat je specifieke wensen hebt voor de plantensoorten die erin komen te staan? Creëer dan microklimaten. Dit kan betekenen dat je beschutting biedt tegen harde wind voor gevoelige soorten als rozen. Of extra waterbronnen installeert voor planten die van vocht houden, zoals varens. En bij teveel zon kan je schaduw creëren met hogere struiken of bomen. Zodat er ook plek is voor planten die gevoelig zijn voor teveel zonlicht.

4. Voeg kleur en textuur toe in de inheemse bloementuin

Inheemse tuinen staan bekend om hun levendige kleuren en interessante texturen. Kies bloemen, bladeren en decoratieve elementen die deze visuele aantrekkingskracht toevoegen als je planten kiest voor de tuin. Koninginnenkruid, duizendblad en kattenstaart geven bijvoorbeeld kleur en textuur aan je tuin. En plant voor het najaar een paar mooie groepen met kleurrijke Dahlia’s. Deze zijn trouwens niet inheems, maar doen het in ons klimaat wel erg goed. Is je tuin groot genoeg? Dan kan je er zelfs een pluktuin van maken voor je medewerkers. Laat wel altijd genoeg bloemen staan voor de bijen en vlinders!

5. Tuinverlichting

Om ook ’s avonds van je inheemse tuin te genieten, investeer je in tuinverlichting. Sfeervolle verlichting kan de magie van je tuin in de avond versterken. Dat is leuk voor bedrijfsborrels en barbecue avonden met je collega’s. Denk aan hangende lantaarns, in de grond ingebedde spots en zachte sfeerverlichting rondom zithoeken.

6. Onderhoud en zorg

Het creëren van een inheemse tuin vereist niet zoveel onderhoud en zorg als je denkt. Zolang de planten voldoende water krijgen en je elk jaar wat mest op de bodem gooit, doen de meeste inheemse soorten zelf de rest. Natuurlijk trek je af en toe wat onkruid, maar zodra borders goed vol staan, krijgt onkruid weinig kans. Ook is het goed afschermen van je tuin belangrijk. Je wil deze mooie plek natuurlijk privé houden voor je personeel. Dus scherm het af met bijpassende tuinpoorten.


LEES OOK: Op kantoor met 30 graden! Hoe overleef je de warme zomer?
EN 4 werkzones op kantoor? Zo werkt dat!


De voordelen van een inheemse bloementuin

Met een inheemse tuin vol bloemen creëer je voor je personeel een fijne plek om tot rust te komen en inspiratie op te doen. En je kiest voor inheemse soorten, omdat deze het beste zijn voor de natuur. Insecten als bijen en vlinders houden namelijk van de ‘Hollandse pot’. Het past bij een goed MVO beleid om zoveel mogelijk tegels uit de grond te halen en deze te vervangen door ‘groen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.