Droombaan? Alleen als die binnen een uur bereikbaar is!

Droombaan binnen een uur bereikbaar

We zijn verwend in Nederland als het gaat om de reistijd naar ons werk. Zelfs voor een droombaan zijn we vaak niet bereid meer dan een uur te reizen. Terwijl meer dan de helft van de Europese werknemers een reis van twee uur nog acceptabel vindt voor de ideale baan.

Hoe leuker de baan, hoe langer we bereid zijn te reizen

Jaren geleden deed StepStone een onderzoek naar de bereidheid om te reizen voor werk. ‘We zien in het onderzoek dat er een samenhang is tussen de bereidheid om te reizen en de kwaliteit van de baan. Daarnaast blijkt ook dat de Nederlanders redelijk verwende forenzen zijn. Doordat de afstanden in de Randstad zo klein zijn, geven de meeste Nederlanders de voorkeur aan een kortere reisafstand dan de gemiddelde Europeaan. Het verbaasd me wel dat, ondanks de recessie en de stijgende werkloosheid, de Nederlanders niet bereid zijn verder te reizen,’ zei country manager Gijs Bos in 2016.


LEES OOK: Hybride werken? Hier moet je op letten als werkgever
EN Minder verdienen met jouw ideale werk, is dat erg?


Gemiddeld wonen we 20 kilometer van ons werk

We wonen in Nederland gemiddeld 20 kilometer van ons werk vandaan. De meeste van ons gaan met de auto. En het gemiddelde aantal kilometers dat we met de trein afleggen ligt rond de 37 kilometer. In de Randstad wonen we veel dichter bij ons werk. In de grote steden nemen we de fiets of lokaal OV. Mensen in Drenthe, Groningen en Friesland zijn bereid veel verder te reizen voor een leuke baan. Dat lijkt logisch omdat er minder werk is en je er minder lang in de file staat als je de weg op gaat.

Anders kijken naar werk sinds Coronacrisis

De coronacrisis heeft onze kijk op werken veranderd. Want waar we voorheen iedere werkdag naar reisden, werken we steeds vaker thuis. In de Coronatijd bracht dat onze gemiddelde woon-werk kilometers zelfs naar 6,1 (volgens het CBS in 2021). Thuiswerken vermindert de kilometers en de uren, die we kwijt zijn aan reizen aanzienlijk. Fijn voor het milieu en fijn voor onze vrije tijd. Uit onderzoek blijkt dat lange reistijden niet goed zijn voor onze gezondheid. Maar het RIVM deed ook onderzoek waaruit blijkt dat alleen maar thuiswerken slecht kan zijn voor onze mentale gezondheid. Misschien moeten we dan hybride werken tot de standaard maken. Dan hebben we the best of both worlds.

Hoe lang reis jij naar je werk? En zou je langer reizen als je een veel leukere baan zou kunnen krijgen? Werk jij veel vanuit huis of juist weer vaker op kantoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.