Parttimers net zo productief als fulltimers

Nederlandse managers geloven dat parttimers even productief zijn als fulltimers. Deze productiviteit wordt echter bij zowel parttimers als fulltimers negatief beïnvloedt door telefoon, e-mail en vergaderingen. Een rustige werkomgeving komt daarentegen de productiviteit van de Nederlandse respondenten ten goede.
Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van financieel detacheringbureau Accountemps. In dertien landen werden 2.395 finance & human resources managers ondervraagd.

Productiviteit

De respondenten denken dat parttimers even productief zijn als fulltimers. Internationaal gezien gelooft 58 procent dat het aantal uren dat er gewerkt wordt niet van invloed is op de productiviteit. 48 procent van de Nederlandse managers denkt hier hetzelfde over. Uitzonderingen zijn de Italiaanse (50 procent) en Luxemburgse (45 procent) ondervraagden. Zij zijn van mening dat fulltimers productiever zijn dan parttimers.

Niet storen!

Alhoewel Nederland een vergadercultuur heeft, wordt de productiviteit van 23 procent van de Nederlandse managers negatief beïnvloed door telefoon, e-mail en vergaderingen. In Italië (37 procent) en Luxemburg (30 procent) is dit ook het geval. Internationaal gezien worden de managers liever niet gestoord, aangezien dit bij 29 procent van de ondervraagden de productiviteit in negatieve zin beïnvloedt. De Spaanse respondenten (33 procent) worden minder productief door grote hoeveelheden werk en stress.

Positieve invloeden

De managers worden echter positief beïnvloed door teamwork en het werken met collega’s (dertien procent). De Nederlandse managers werken liever in een rustige werkomgeving (elf procent), evenals de Duitse (negentien procent), Belgische (elf procent) en de Zwitserse respondenten (25 procent). Werken zonder onderbreking werkt bevorderlijk voor de productiviteit van de Italiaanse managers (32 procent), terwijl een blijk van waardering gunstig is voor de productiviteit van de respondenten uit Nieuw Zeeland (vijftien procent). Tenslotte werkt de Ierse manager liever met deadlines (21 procent).

Parttimers in dienst

Silvia Schilder, Division Manager Accountemps: “We merken dat veel bedrijven in vergelijking met een aantal jaren geleden weer open staan om parttimers aan te nemen. De afgelopen jaren was er geen ruimte om te heroverwegen of een fulltime functie ook parttime ingevuld kon worden. Nu wil men gewoon de beste kandidaat voor de functie en als dat betekent dat dit op parttime basis is dan is dat ook goed. Op management niveau zien we echter dat veel bedrijven nog steeds verwachten dat mensen fulltime, of in ieder geval vier dagen, beschikbaar zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.